Смущаващо е, че тв-екипът на МВР не документира, а снима като че прави филм

Смущаващо е, че тв-екипът на МВР не документира, а снима като че прави филм

Смущаващ е начинът на участие на телевизионния екип на МВР в акциите, които бяха показвани на широката публика напоследък. Това мнение изказа по БНР бившият секретар в МВР по времето на правителството на Иван Костов Николай Радулов по БНР в понеделник.

Според него екипът не документира събитието, а като че ли снима филм. ″По принцип такъв материал е таймиран (всеки кадър има обозначено време кога се случва – б.р.) в цял свят, за да не бъде манипулиран и да се види, че арестът е направен по правилата″, обясни бившият секретар.

Според него в демонстрираните напоследък случаи имало игра на кинематография с режисиране на кадри.

Експертът обясни още, че всеки арест се извършва след проучване какъв вид съпротива може да окаже обектът за арестуване. А в случая с Николай Цонев е станало пределно ясно, че той няма да окаже съпротива, защото е бил в болница и е бил болен.

Николай Радулов напомни, че при провеждане на арест не прокурорът командва какво да се прави, той следи само за законността. Затова заповедта на прокурор Роман Василев към Николай Цонев да коленичи е в противоречие със закона. ″Не може на човек, на когото са сложени белезници, да бъде каран да застане на колене″, подчерта той.

Според експерта очевидно е била търсена някаква театралност и за нея не са виновни служителите на МВР. ″Те така са били инструктирани, което е управленски проблем за МВР″, каза Николай Радулов.

Той изрази загриженост, че при такива задържания по холивудски тип може да се стигне до фатални последици. Той каза още, че се говорело, че при ареста на Алексей Петров се е стигнало до хвърлянето му на земята два пъти, за да бъде заснет по-добре. В кадрите, които бяха разпространени от задържането на петров, той бе показан да лежи с лице към земята и с ръце на гърба с белезници.

Бившият главен секретар изрази съжалението си за поведението на прокурор Василев. ″Мен ми стана жал за Роман Василев, защото стана жертва на политическия рейтинг. Той видя, че с такива показни акции политици си вдигат рейтинга″, каза Радулов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?