Смях до сълзи продължава да тресе делото "Маргини"

Емблематичното дело "Маргини" продължава да предизвиква широки усмивки, докато показва безумията в съдебната система. Процесът вече четири години тъпче на първа инстанция, но затова съвсем не е виновен съдът. В продължение на почти две години на практика дело не се водеше, тъй като подсъдимите имаха тежки здравословни проблеми.

Призоваването на свидетелите също допълнително спираше работата на съда. Имаше проблеми и с техниката в залите, заради която се отложиха няколко заседания.

Сега най-актуалният въпрос се върти около лице с прякор Мравката. Преди няколко заседания прокуратурата намери анонимен свидетел, на когото разчита да обърне процеса в своя полза. Преди това обвинението доведе таен свидетел, на когото възлагаше подобни надежди, но той изведнъж получи амнезия и забрави всичко. Това стана след като тайният свидетел получил обаждане от изчезналия Николай Маринов – Малкия Маргин, който го "посъветвал" да внимава какво говори. Поне такова бе обяснението за внезапната загуба на памет на тайния свидетел.

След провала на това начинание прокуратурата намери друг свидетел, чиято самоличност се пази като на премиер, получил смъртна заплаха. Въпросният свидетел заявил в разпита си, че лице с прякор Мравката му казал, че Маргините искали да убиват Иван Тодоров – Доктора. Мравката бил подсъдим по друго дело, добавил още свидетелят.

Съдебните репортери веднага се сетиха за Тихомир Дочев – Мравката, който е сред подсъдимите за убийството на Милчо Бонев – Бай Миле. Дочев е бил в обкръжението на Малкия Маргин преди години. А Бай Миле и Маргините са част от бившата силова групировка СИК.

Съдът обаче не работи с догадки и реши да попита МВР колко лица с прякор Мравката са регистрирани в масивите на ведомството. На първото питане вътрешното министерство не отговори, което отложи делото с още едно заседание. На второто изпратено писмо обаче ГДБОП върна отговор. В него са посочени 35 човека с прякор Мравката. След тях обаче не е Тихомир Дочев, въпреки че четвърта година е подсъдим за смъртта на Бай Миле.

Това принуди съдия Лада Паунова да пита полицията за трети път. Сега в писмото към съда се задава въпросът дали случайно при изготвянето на справката за Мравките не е пропусната някоя от тях. Това, разбира се, ще забави делото още известно време.

Освен това ще се наложи повторен разпит на анонимния свидетел, за да уточни точно по кое дело е подсъдим Мравката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?