Смяна на директора на Литературния музей заради паркиране в къщата на Яворов

Министър Банов: Престъпление е да си вкараш колата в паметник, за да спестиш 2 лв.

Смяна на директора на Литературния музей заради паркиране в къщата на Яворов

Националният литературен музей е с ново ръководство, съобщи Министерството на културата.

Досегашният директор Пламен Крайски е освободен заради паркиране на автомобила си в двора на къщата музей на Пейо Яворов в София. Това става ясно от обясненията на министъра на културата Боил Банов пред "Площад Славейков".

За изпълняващ длъжността директор до провеждането на конкурс е назначен Атанас Капралов, който е бил втори в конкурса за ръководител на културния институт миналата година.

На 14 юни Боил Банов направил предложение на Крайски за прекратяване на трудовото му правоотношение, като му предложил и обезщетение по Кодекса на труда. Отправеното предложение е било прието от директора на музея и договорът му е прекратен, се казва в съобщението на Министерството на културата.

В него е посочено, че причината за освобождаването на Крайски е, че Министерството на културата счита, че усилията, положени от директора на Националния литературен музей за управлението и развитието на културния институт, са "незадоволителни и не са в унисон с политиката, провеждана от ведомството".

От изявление на културния министър обаче става ясно, че основната причина за раздялата с Крайски е паркирането на личния му автомобил в двора, който е част от паметника къща-музей "Пейо Яворов".

"Не мога и не искам да работя с хора, които си паркират автомобила в един национален паметник, за да си спестят 2 лв. за паркиране в синя зона – каза Банов.– Този човек не може да оцени, че това е къщата на Яворов. Това е светиня, не може да си пльоснеш там колата!

Искал съм му писмено обяснение поради каква причина си държи там личния автомобил. Отговаря, че му разрешил собственикът на къщата, а и защото нямало къде да паркира – този човек явно не съзнава какво е направил. Не може да си вкараш колата в паметника!

На някой тази причина може да му се стори формална, но за мен си е престъпление. Както една обикновена кола не може да спира на инвалидно място и предизвиква в обществото чувство на гняв за липсата на морал у някои хора, така е и в този случай – само че го намирам за десетки пъти по-неморално", коментира Боил Банов пред "Плодащ Славейков".

В отговор отстраненият директор Пламен Крайски казва пред радио "Дарик: "Първо, къщата е частна. Второ, държа си колата там с разрешение на собствениците. Трето, Министерството на културата няма никакво отношение към този имот".

Междувременно в някои медии тръгнаха коментари, че временният шеф на музея Атанас Капралов е писал песни за поп-фолка.

"Не мога да коментирам това, прочетох го. Аз познавам Наско Капралов като поет и като качествен и сериозен човек. Мисля, че той е с голямо уважение в своята гилдия", коментира Банов пред радио "Дарик".

Самият Капралов заявява, че откакто се помни, се занимава с литература. "Автор съм на дузина книги. Участвам в десетки български и световни антологии, редактор съм на много сериозни четива", заяви той.

На въпрос дали е писал песни за певицата Емилия, той отговори: "Писал съм песни за "Пирин фолк" и "Тракия фолк". "Но към днешна дата - искам да подчертая, за да няма спекулации, тъй като всяко нещо, което е написано тогава, се записва и невинаги това, което е написано от автора, се изпълнява от изпълнителя, тъй като тази дума не ставала, онова било поправено така, иначе. Много отдавна съм спрял да се занимавам с писане на текстове за песни, защото държа на името си и към днешна дата нямам нито един договор", каза Капралов.

Той е автор е на стихосбирките "Нежен скитник" (1990), "Завръщане в слънцето" (1996), "Голота" (2002), "Дамгосан" (2006), "Жив и свободен" (2012), на книжката за деца "Цветно чудо" (2008), на сборници със спомени за родния си град Димитровград, за поета Пеньо Пенев и др.

Негови стихове са спирани през втората половина на 80-те години от тоталитарната цензура и разпространявани в ръкопис.

Участвал е в създаването на песни за театрални спектакли. По негови стихове хитове изпълняват Михаил Белчев, Ваня Костова, Васил Петров, Ивайло Гюров и др. Има текстове в учебни помагала за деца.  Негови творби са превеждани на френски, немски, руски, английски, румънски, турски и други езици.

Носител е на националната литературна награда "Димчо Дебелянов" за 2008 г., на "Златен пегас" за 2012 г., на националните награди "Валентин Найденов" за 2013 г., "Николай Искъров" за 2015 г., на първа награда от националния поетичен конкурс "Биньо Иванов" за 2016 г.

Поетесата Надежда Захариева, вдовица на лирика Дамян Дамянов, беше в екипа на културния министър Стефан Данаилов като негов заместник от квотата на ДПС през 2005 - 2009 г. Захариева също е автор на известни поп фолк хитове.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?