Смяна на директорите на БДЖ и НКЖИ

Смяна на директорите на БДЖ и НКЖИ

Директорите на "Холдинг БДЖ" и на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Владимир Владимиров и Милчо Ламбрев са били освободени от длъжност от транспортния министър Христо Алексиев, който само до преди дни беше заместник на Ламбрев.

Уволненията идват ден, след като Алексиев обяви, че БДЖ е в критично състояние заради огромните си дългове и невъзможността да обслужва пътническите графици със сегашния си локомотивен състав. Министърът поиска краткосрочни мерки за решаване на проблемите и посочи, че не бива да се чакат евентуалните приходи от концесията от летище София, защото дотогава железниците ще са в несъстоятелност.

Алексиев във вторник коментира, че състоянието на БДЖ е заради недалновидна политика на мениджмънта, но не даде ясен отговор дали ще смени ръководството на железниците. Посочи само, че "ако някой не си върши работата, ще бъде сменен с по-добър“, но няма да има реваншизъм. Относно НКЖИ бившият ѝ кадър каза, че е наредил да бъдат прекратени две рамкови споразумения с фирми за ремонти по железопътната инфраструктура и да се обявяват поръчки по прозрачен начин.

Ден по-късно идва информацията за смяната на Владимиров, който на два пъти при двете управления на ГЕРБ поема ръководството на БДЖ, и Ламбрев,който пое железопътната инфраструктура през 2009 г. при първия кабинет на Бойко борисов..

За изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ" е назначен Георги Друмев, който е дългогодишен служител на жп системата и в различни периоди от своята кариера е бил управител на "БДЖ Товарни превози“ ЕООД.

За генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура“ е назначен Красимир Папукчийски, чиято кариера е изцяло свързана с железопътната инфраструктура. Той е заемал ръководни позиции в поделение "Управление движение на влаковете и гаровата дейност“. От 2012 г. е заместник-ръководител и в последствие ръководител на звено за управление на проекти, финансирани с европейски средства, съобщиха от транспортното ведомство..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?