Смяна на дознател препъва две знакови дела

Смяната на титулярния разследващ полицай по мегаделата за "Софийски имоти" и по делото за източването на ДДС от предполагаемата група около Марио Николов ще забави с повече от месец приключването на досъдебните производства, съобщиха за Mediapool от прокурорския екип.

След заповед от Върховната касационна прокуратура дознателят Васил Георгиев изненадващо е пренасочен да решава други преписки. Това е станало малко преди излизане на ключови експертизи по тези две дела и провеждането на редица разпити.

По случая е назначен нов разследващ полицай, но на него ще му трябва доста време докато се запознае с материалите. Само по мегаделото за източването на "Софийските имоти" събраната от прокуратурата информация е 161 тома.

"Това е огромно количество информация. Ние трябва да изчакаме той да се запознае с нея преди да проведе разпитите, защото дори и да му напишем въпросите, много лесно може да бъде подведен", заявиха пред Mediapool от разследващия екип в Софийската градска прокуратура.

Двете дела са сред наблюдаваните от Европейската комисия в рамките на мониторинговия механизъм по глава "Правосъдие и вътрешен ред".

В хода на производството за източването на ДДС чрез препродажба на месопреработвателна техника на фирми вече бяха привлечени обвиняеми, но сред тях не попадна спонсорът на БСП Марио Николов. От държавното обвинение все още не могат да докажат категорично, че Николов стои зад тази група за източване на ДДС. Срещу месопреботвателя вече се води дело за източването на 7.5 млн. евро от програма САПАРД.

Според ОЛАФ Николов е работил в комбина с друг бизнесмен и президентски спонсор - Людмил Стойков и двамата контролират цяла престъпна мрежа. На този етап българската прокуратура не е доказала такава връзка.

Делото "Софийски имоти" се разследва повече от 2 години и има повдигнати обвинения срещу над 20 лица. Поради големия обем на материалите по този казус разследването ще продължи паралелно със съдебния процес.

При встъпването си в длъжност в края на юли министър-председателят Бойко Борисов заяви на главния прокурор Борис Велчев, че дава срок от шест месеца, за да се възстанови доверието на Брюксел. Миналия месец шефовете на МВР, ДАНС и прокуратурата обявиха официално, че от септември стартират съвместни спецекипи, чиято задача ще е да се заемат ударно с дела, наблюдавани от ЕС и да ги изведат до успешен край – тоест, до осъдителни присъди.

Споделяне

Още от България