Смяна на КЕВР заради цените на парното, тя защити разчетите

Спрямо миналия сезон има 14% поевтиняване, въпреки скока от 22% сега, обясни Иванов

Сн. БГНЕС

Българските потребители на топлинна енергия ще плащат през следващия отоплителен сезон средно с 14 на сто по-ниски сметки за парно и топла вода, независимо че спрямо сегашните цени се предвижда повишение с около 22 процента. Това обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в онлайн изявление в сряда след открито заседание на органа по доклада за прогнозната годишна цена на парното от 1 юли 2020 г.

То дойде след закана на премиера Бойко Борисов да смени членовете на регулатора, чийто мандат е изтекъл още преди два месеца. Процедура за избора на нов състав бе обявена още през февруари, но не бе вкарана в пленарна зала от председателя на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ, заради предстоящите редица ценови решения.

След недоволството на Борисов в сряда от изтеклите данни за предстоящите цени на топлоенергията, процедурата на подмяна на КЕВР ще бъде внесена следващата седмица в пленарна зала и ще започнат номинациите за нови членове, каза Николов пред Mediapool. По думите му е възможно някои от сегашните комисари да получат нов мандат, което зависи от нагласите сред депутатите, но Иванов отдавна е заявил, че не иска да продължи да оглавява регулатора.

Кой ще бъде предложен от управляващите на негово място не се знае, но със сигурност няма да е политически обвързан с ГЕРБ, за да не носи партията на Борисов негативи от ценовите решения, а ще е специалист.

Николов обяви като спекулации спрягането за регулаторен шеф на неговото име и това на предшественика на поста му и бивш министър на енергетиката Делян Добрев, който бе отстранен от парламента след застигналия и него скандал с евтино купени жилища. 

Самият Иванов обясни в изявлението си, че той и четирима от членовете на КЕВР, чийто мандат е изтекъл още на 2 април 2020 г., са длъжни да продължат да изпълняват служебните си задължения, докато парламентът избере новият състав на регулатора.

Той защити разчетите на комисията за поскъпването на парното спрямо цената от май 2020 г., но спад спрямо яли 2019 г. Отбеляза, че сегашните цени на газа са моментно ниски и така е всяко лято, заради спада на потреблението на газ за битовото отопление. Тази година рекордно ниските цени се дължат и на пандемията от коронавируса и намаленото промишлено производство. През зимата обаче традиционно цените на газа растат, а сега се очаква и възстановяване на икономиката и увеличение в търсенето на промишлеността.

По-рано през деня, в Габрово при инспекция на строежа на обходния път и на тунела под Шипка, премиерът Бойко Борисов коментира горещата тема с намерението на КЕВР да вдигне с 22 на сто цената на парното в момент, в който природният газ продължава да поевтинява. Обяснението на регулатора е, че наесен и следващата зима повишението на цената на газа ще е с една трета и тези разчети са правени на база исторически данни от европейските борси и фючърсната търговия.

Борисов: Или влизат в час, или смяна

"Комисията за енергийно и водно регулиране прави глупости. И без това им е изтекъл мандатът, ще обсъдя с колеги смяна", каза Борисов.

"Такива глупости, не може през седмица-две да правят. Към днешна дата имаме с 42% намаление на цената на газа, даже и повече, а те казват – ще вдигнем с 20% цената на топлофикациите. Да, през годините топлофикациите са задлъжнели много, защото не вдигахме цените", коментира премиерът.

"КЕВР или ще влязат в час и ще говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да ги опровергават", закани се Борисов.

Той акцентира върху това колко тежки са били преговорите с "Газпром", макар те да бяха изнесени изцяло от ръководството на "Булгаргаз".

Иванов: Да сравняваме едно и също

Малко по-късно обаче Иван Иванов защити разчетите на КЕВР и каза, че откакто са избрани преди пет години, той и членовете на комисията изпълняват закона и подзаконовите актове и решенията им са в обществен интерес.

"От математиката е известно че при сравнение трябва да е между две еднакви бази", отбеляза Иванов по повод сметките, че цената на парното ще поскъпне с 22 процента спрямо действащата в момента цена, определена за месец май. "Сравнението трябва да е годишна с годишна цена. Прогнозната цена на топлоенергията е нормално и коректно да се сравни с тази за предишния отоплителен сезон. Това е правилният подход и единственото важно нещо, което интересува гражданите – дали ще плащат повече или по-малко от преди", заяви регулаторният шеф.

Той отбеляза, че софиянц и категорично ще плащат с 15 на сто по-ниски сметки за парно в следващия отоплителен сезон и посочи, че миналия юли цената на топлинната енергия в столицата е била над 95 лв./МВтч, а сега се предвижда да е над 81 лв. Иванов уточни, че е възможно бъдещите тарифи за парното да имат отклонения с малко от сега обсъжданите, защото решението ще бъде взето спрямо финалните данни за цената на природния газ до края на юни.

Шефът на КЕВР допълни, че в Пловдив и Плевен също ще има намаление с около 15 на сто в сравнение с миналата зима, а във Враца и Велико Търново спадът ще е 13 процента. С под 10 процента по-ниски ще са сметките идната зима и в Бургас, Варна и Разград.

Раздразнение заради изкривени данни

"Това са фактите. Хората трябва да бъдат спокойни", заяви Иванов, според когото информацията е поднесена "изкривена, целяща да предизвика силно раздразнение".

За хората обаче изглежда нелогично вдигането на цената на парното при ниски цени на газа.

Причината за поскъпващото поевтиняване на парното е, че КЕВР вече определя прогнозна цена на парното веднъж годишно, а не както досега - при спад или поскъпване с над 5 на сто на природния газ. Това се налага, тъй като след предоговаряне на доставките от "Газпром"  цената на синьото гориво се определя всеки месец, за да следва плътно газовите борси в Европа. Тарифите на парното не може обаче да се определят всеки месец, защото топлофикациите нямат техническата възможност да засекат всички топломери веднъж в месеца накуп, за да се отчита коректно потреблението по стари и нови цени. Затова вече цената на парното ще е за цяла година и ще се променя извънредно в този период само при спад или скок с над 15 на сто.

"94 на сто от абонатите на парно са на прогнозен годишен отчет и при тях не е възможно помесечно засичане на уредите. В София има 430 хил. абоната, от тях само 30 хил. са с дистанционно отчитане и не е възможно на първо число всеки месец да се засичат топломерите, които са по 4-5 във всяко жилище. Трябва армия от 5-6 хил. инкасатори", обясни Иванов необходимостта от прогнозна цена за цяла година.

От 2027 г. месечни сметки според реално потребление

Той съобщи, че се предвижда до 2027 г. всички абонати на парно да преминат към топломери с дистанционно отчитане и тогава ще може всеки месец да се фактурират сметки по реално потребление.

Енергийните цени и особено сметките за парно открай време обаче възмущават хората. Борисов пък още от първия мандат, когато подаде оставка заради протести срещу цените на тока, парното и газа, има изострена чувствителност към темите с повишаването на енергийните цени. В същото време договореното от "Булгаргаз" поевтиняване на цената на газа, което се случи под натиска на ЕК и заплахата да глоби с милиарди "Газпром" за злоупотреба с монопол, е "гордостта" на правителството в последните месеци на непрекъснат спад на цената на газа. Тя се срина с близо 43 на сто от април, през май намаля с над 6 процента, от юни – с над 9 процента, а за юли прогнозите са за нов 7-процентен спад..

Смяна посред куп предстоящи решения

Предстои да се види дали Борисов ще изпълни заканата си за смяна на състава на регулатора. Процедурата за подмяна на членовете с изтекъл мандат през април не е инициирана от Народното събрание. Причината за това е необходимостта от толкова много ценови решения, които трябва да се вземат от регулатора. Освен за парното от 1 юли, трябва да се приемат цени и за топлинната енергия със задна дата, за да се отрази поевтиняването на газа от август 2019 г., както и цените за бита от 1 юли.

Премиерът реално може наистина да инициира през депутатите на ГЕРБ стартирането на тази процедура, но така или иначе до пълното ѝ провеждане, сегашният състав на КЕВР ще трябва да продължи да работи.

Освен това по начина, по който са структурирани правилата на ценообразуването, надали други членове на комисията биха имали друг ход, освен ако не променят начина на формиране на цените на парното и не ги забавят.

"Ако аз изпълнявам задълженията на председател на КЕВР, е защото така трябва до избора на нови членове", обяви по този повод Иванов, за когото се твърдеше още от преди изтичането на мандата му, че няма амбиции за нови пет години начело на комисията.

За честта на КЕВР

"Вероятно след изявлението на премиера ще се ускори процедурата за избор на нов състав на КЕВР. За честа на комисията ще заявя, че във всичките си решения и становища сме изпълнявали законите, спазвали сме подзаконовата уредба и решенията ни са били в обществен интерес. Ако някой не го е разбрал, няма да го разбере никога", заяви Иван Иванов, който бе единственият номиниран за поста преди пет години от ГЕРБ, макар да бе представител на ДСБ.

"Всичките ни решения са обосновани и подробно описани в решенията", отбеляза още той и увери, че от 1 юли реално парното ще поевтинее с 14 на сто за цялата страна, а токът – с 0.55 процента.

На 10 юни КЕВР ще излезе с решение и за намаляването на цената на парното със задна дата, което незабавно ще се отрази в изравнителните сметки на клиентите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?