Смяна на петима областни управители ще одобри правителството в сряда

Решение за назначаване на нови областни управители на Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен ще разгледа правителството на заседанието си в сряда.

Димитър Димитров, директор на Благоевград БТ, в периода 1999-2000 година, ще смени спорния Муса Палев, срещу когото имаше протести от първия му работен ден, тъй като в региона ДПС никога не е имало силни позиции.

В Пловдив издигнатият от ДПС Венцислав Каймаканов също беше посрещнат с протести и дори няколко пъти не успя да стигне до кабинета си. Той ще бъде заменен от Розалин Петков, който е бивш зам-областен управител и сегашен заместник-кмет на Пловдив.

За нов областен управител на Русе е предложен Симеон Иванов, досегашен секретар на областната администрация. Той сменя Венцислав Калчев (БСП).

Интересите на държавата в Монтана ще защитава Нина Петкова, която заемаше този пост временно от юни  2013 година до февруари 2014 г. Тя пое управлението от Анатолий Младенов, от когото левицата сне политическо доверие, заради подкрепата му за АБВ. Впоследствие за титуляр на поста беше назначен Николай Пенчев (БСП).

Досегашният областен управител на Плевен Илиян Йончев също предизвика брожения в БСП, след като въпреки че беше заместник-председател на партийния съвет на левицата в града, зае поста от името на ДПС. Йончев прибегна до смяната на партийната принадлежност, след като в номинациите за поста от местната организация на БСП остана четвърти с огромно изоставане от заелите по-предни позиции.

Новият областен управител на Плевен ще е арх. Бойко Балтаков, който беше заместник-областен управител при освободения през 2013 г. Иван Новкиришки.

Споделяне

Още от България