Смяна на шефа на "Егида" отприщи дебат за бъдещето на фирмата

Смяна на шефа на "Егида" отприщи дебат за бъдещето на фирмата

Столичният общински съвет (СОС) освободи на заседанието си в четвъртък изпълнителния директор на охранителната фирма "Егида" Момчил Ямаков от Съвета на директорите на дружеството. Мястото на Ямаков се заема от Георги Гемеджиев.

Отстраняването на Ямаков бе гласувано единодушно от представителите на всички политически партии в СОС и отприщи дебат за бъдещето на фирмата, която от дълго време е с трагични финансови резултати и слаб пазарен дял.

От началото на 2008 година директорите на училищата, които бяха сред основните охранявани обекти от общинската фирма, получиха правото сами да избират охранителните фирми за учебните заведения и "Егида" започна да губи позиции. Охраната на столичните паркове и градинки също бе поета от частни охранителни фирми.

Председателят на групата на БСП в СОС Жельо Бойчев попита кой носи отговорност за състоянието на "Егида" и допълни, че трябва да се направи анализ има ли нужда от нея или ще се върви към нейното бавно и мъчително закриване. Той посочи, че левицата счита за необходимо общината да има своя охранителна фирма.

Председателят на СОС Андрей Иванов посочи, че смяната на изпълнителния директор е начало на смяната на ръководството на "Егида" и допълни, че е трудно да се намери добър мениджър.

Съветници коментираха, че "Егида" не може да се конкурира с другите фирми в сектора, повечето от които били в сивия сектор, плащали минимални заплати, а останалото в плик.

Общинският съветник от ДСБ Димитър Бъчваров предложи в бъдещите конкурси за избор на охранителна фирма да се залагат такива условия, че да се пресява конкуренцията от сивия сектор и дори при най-малките съмнения за това да се сигнализират компетентните органи.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?