Смяна на шефа на гаранционния фонд преди изплащането на влоговете в КТБ

Назначен е единият от шефовете на Общинска банка Радослав Миленков, който е бил кадър на ПИБ

Радослав Миленков

Две седмици преди старта на изплащането на гарантираните депозити до 196 хил. лв. в "Корпоративна търговска банка" (КТБ) е сменен директорът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Росен Николов, съобщиха от правителствената пресслужба в сряда.

Според официалната информация самият Николов е поискал да се оттегли от поста и на негово място е назначен единият от досегашните шефове на Общинска банка Радослав Миленков.

Смяната на шефа на ФГВБ идва дни преди избора на банки, които трябва да поемат изплащането на гарантираните влогове в КТБ. Росен Николов вече коментира, че ще се изберат пет-шест финансови институции, чрез които част от депозитите в КТБ отново да станат достъпни за собствениците си. Кои са банките, към които ще се разпределят паричните потоци от КТБ, ще станат ясни в понеделник – 24 ноември.

Интересът на банките да поемат изплащането на влоговете от КТБ е голям, тъй като опитът при подобни операции сочи, че служителите на банката успяват да убедят собствениците на депозитите да не ги теглят, а част от сумите по малки влогове остават непотърсени и могат да се ползват като ликвиден ресурс от обслужващата институция, сочи практиката, цитирана от "Капитал".

Другото важно решение на фонда е изборът на синдици на КТБ. Те ще имат огромни правомощия да се разпореждат с масата на несъстоятелността включително да продават активи, да се борят (или не) за отмяна на цесии, да правят опити да продават банката като цяло предприятие и др.

Според официалната му биография Радослав Миленков е магистър по финанси от УНСС и притежава дългогодишен опит в банковата сфера. В професионалната си дейност е работил първоначално като инвестиционен посредник и одитор в "Делойт и Туш България", а в периода 2003-2011 г. е заемал различни ръководни позиции в системата на Първа инвестиционна банка (ПИБ), включително член на Управителния ѝ съвет.

ПИБ е и една от банките, които силно се нуждаят от ликвидност след като през юни претърпя масови тегления и беше подкрепена с държавна помощ и по информация на "Капитал" тя е сред най-силно желаещите да изплащат влоговете на КТБ.

От 2012 г. Миленков е един от няколкото директора на Общинска банка, която доскоро бе оглавявана от финансовия министър Владислав Горанов.

По-късно пред журналисти в парламента Горанов каза, че подалият оставка Росен Николов бил готвен за друга позиция в банковата сфера, но не пожела да каже точно къде. Той не отрече, но и не потвърди дало става въпрос за Общинска банка.

Николов е много добър експерт, свърши много добра работа и ние ще разчитаме на него, обсъдихме с него и с премиера за какво да бъде използван занапред, добави Владислав Горанов.

Когато той реши, ще ви каже, не е сериозно аз да говоря от името на други хора, отклони въпросите министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес