Смяна на шефа на Пловдивския панаир засилва позициите на частния акционер

Смяна на шефа на Пловдивския панаир засилва позициите на частния акционер

Международният пловдивски панаир ще има нов изпълнителен директор, съобщи в сряда Георги Гергов. Досегашният икономически директор на ЦУМ Веселина Пищялова ще замени Йордан Радев, който от години управляваше дружеството.

Гергов е втори изпълнителен директор на пловдивския панаир от 21 декември. Той е представител на 49-процентния дял, който притежава дружеството “Пълдин туринвест” от панаира. ЦУМ също е собственост на Гергов.

От Министерство на икономиката съобщиха, че не са били уведомени за промените, но още в края на миналата година Йордан Радев ги е информирал, че става представител на “Пълдин тур инвест” в Пловдивския панаир. Ведомството не е било готово да излъчи веднага свой представител, който да представлява държавния интерес в пловдивското дружество. Затова Радев е останал.

Георги Гергов коментира за Mediapool, че не уведомен за намеренията на икономическото ведомство да излъчи свой представил в ръководството на панаира, но гарантира, че директори на дружеството остават само той и Весела Пищялова. Това било вече договорено между министерството на икономиката, община Пловдив и частния инвеститор.

Освобождаването на Йордан Радев било лично решение на Гергов.

Самият Радев не  пожела да коментира пред Mediapool мотивите, с които Гергов го е освободил, но отбеляза, че остава в добри отношения както с него, така и с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, чиито интереси представляваше доскоро. Освободеният шеф каза, че Гергов му предложил друг пост в негова фирма, но Радев отклонил офертата, защото имал други лично планове, които не изключвал и политическа кариера.

“Тази година е богата на политически избори, в които може и да участвам”, каза Йордан Радев, който е съпруг на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Нина Радева, която представлява НДСВ и бе жълт депутат в предишното Народно събрание.

“Възможно е Гергов да има различна визия за развитието на  панаира”, допусна Радев.

Влизането на частните капитали в Международния пловдивски панаир беше одобрено от Министерски съвет на 2 ноември. Тогава кабинетът прие одобрената от Общинския съвет на града под тепетата схема, по която смесената частно-общинска фирма “Пълдин туринвест” придобива 49 на сто от акциите на панаира. Държавата, в лицето на Министерство на икономиката и енергетиката остава собственик на 51 на сто от акциите на Международния пловдивски панаир.

Експерти коментираха неофициално след правителственото решение, че община Пловдив получава 36,75 на сто от капитала на панаира, а Георги Гергов 12,25 на сто.

Георги Гергов притежава 25 на сто от акциите на “Пълдин туринвест”  срещу инвестиции за обновяване на 16 къщи в Стария град и паркинга пред панаира. Общината естествено влезе с апортиране на ценните къщи, които се намират в старинната част на втория по големина град у нас.

На 21 декември правителството реше да увеличи капитала на пловдивския панаир с 200 хил.лв. като апортира в дружеството почивната станция на Министерски съвет в комплекс Златни пясъци. Със складовата база към нея, станцията беше оценена на 200 хил.лв.

Мотивът на министрите беше, че сградата се руши и два пъти е предлагана на търг, но не се е появил купувач за нея. 

Георги Гергов от своя страна апортира в капитала на “Международния пловдивски панаир” притежавания от него хотел “Санкт Петербург” в централната част на града.

След последните промени, смесеното дружество “Пълдин туринвест” е придобило 33,91 на сто от капитала на панаира и има блокираща квота при вземането на решения.

На проведената днес туристическа конференция в Пловдив, кметът на града Иван Чомаков подписа с Георги Гергов, който е и председател на Националния борд по туризъм, споразумение за развитие на уникалния културно-историческия комплекс “Стария Пловдив”.

Според документа двете страни ще работят съвместно за публично-частното партньорство при разработването и управлението на проекти на територията на общината, които ще се финансират от финансирани от еврофондовете.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес