Смяна в германската оптика?

Смяна в германската оптика?

Предстои посещение на германския канцлер Ангела Меркел в Русия. Това ще е третото ѝ гостуване в Русия. Този път тя идва като представител на Евросъюза, чието председателство Германия пое в началото на годината.

Не са забравени специфично приятелските отношения на нейния предшественик Герхард Шрьодер с руския президент Путин. Те бяха белязани от оригинални за междудържавните отношения актове на днешния председател на надзорния съвет на фирма-филиал на Газпром Шрьодер. Пример за такъв жест бе шестчасовата московска визита на канцлера през октомври 2005 г. в разгара на тежките коалиционни преговори в Берлин. Поводът бе поднасяне на честитки за рождения ден на неговия приятел Владимир. И събеседване, ще допуснем ние.

Друга незабравима проява на бившия шеф на германските социалдемократи бе характеристиката, която той даде на Владимир Путин като “кристално чист демократ”. От встъпването ѝ в длъжност, на г-жа Меркел неведнъж се налага да проявява висш пилотаж, маневрирайки покрай неудобни журналистически питания, какво мисли тя за демократичните убеждения на руския президент.

Но ето че сега, само дни преди отпътуването си за Москва, Ангела Меркел за пръв път се изказва достатъчно ясно и с необичайна за дипломатическия език категоричност. В интервю за италианския “Кориера де ла сера” на въпрос, съгласна ли е тя с характеристиката на Путин като “кристално чист демократ”, Меркел отговаря: “Такова нещо не съм казвала и няма да го кажа и сега”. Уговорката ѝ, че “въпреки това е много важно да се сътрудничи с Русия за да се осигурят енергодоставките за Европа” вместо да заглади неласкавото мнение за руския президент, разкрива по-скоро дилемата, пред която е изправен Западът. Онзи Запад, към който от 1 януари 2007 г. принадлежи и България.

От една страна е очевидна нарасналата през годините на управлението на Шрьодер зависимост на Западна Европа от руските енергийни източници. От друга, зачестилите сривове в руския газов и нефтен трансфер, случаите на политико-икономически рекет на Москва спрямо нейните съседи и неприкритите апетити на руските доставчици към системите за пренос на суровината в западната част на континента карат все повече европейски политици да бъдат нащрек.

В интервюто си за италианския вестник Ангела Меркел добавя и съвсем явното предупреждение, че Европа може да блокира експанзията на руския бизнес на Запад, ако Москва продължи да поставя пречки пред европейските инвеститори. Актуалните предложения на Европейската комисия за съвместната енергийна политика говорят ясно, че опасността от едностранна зависимост от Русия е осъзната, и че се търсят реални алтернативи.

Неотдавнашните, предизвикали силен публичен интерес, убийства на изявени критици на днешната кремълска политика в Русия и зад граница продължават да са неразкрити. Британската полиция недвусмислено заявява, че зад отравянето на Александър Литвиненко стоят лица, тясно свързани със службите за сигурност в Москва. Президентът Путин направи не едно и две презрителни изказвания за убитите и за ролята на гражданското общество като коректив на официалната политика.

Всичко това обяснява промените в германския подход към мощния съсед на Изток. Остава да видим, дали те ще бъдат само атмосферни или ще се изразят и в практически политически искания и действия.

Други материали от автора може да намерите на блоговете www.de-zorata.de/ и www.de-zorata.de/blog

Споделяне

Още от Свят