Икономисти:

Смяната на финансов министър преди избори е лош знак за външните пазари

Предизборното харчене при недостиг на средства ще се отрази негативно на доходността на българските книжа

Смяната на финансов министър преди избори е лош знак за външните пазари

Смяната на финансовия министър Симеон Дянков пет месеца преди изборите предизвика загриженост сред икономическите анализатори, които изразиха опасения, че това може да струва в по-дългосрочен план поскъпване на българските книжа и да има евентуално отражение върху суверенния рейтинг на страната при неразумна фискална политика от следващия министър.

Смяната на финансов министър по принцип е рисков фактор, който може да се отрази на доходността на държавните ценни книжа, каза в този дух икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика пред Инвестор.бг.

"Самата новина не се отразява моментално на рейтингите, но ако се води неразумна политика, и това става“, допълни той.

"Смяната на министъра на финансите преди изборите обаче е изключително лош сигнал, особено при тази причина - натиск за предизборно харчене при недостатъчни средства. Подобни сигнали могат да се отразят още по-негативно на доходността по държавните ценни книжа и ако продължат – и на кредитния рейтинг", допълни той.

Според икономиста причината за промяната вероятно е именно разпускането на фискалната политика през 2013 година спрямо предходната. Той смята, че спешната нужда от плащане на земеделски субсидии, при положение, че няма достатъчно пари за това в хазната, е причината за напускането на Дянков.

Трудно е да се каже как Томислав Дончев ще се справи с новите си задължения – досега той беше министър без портфейл и изведнъж ще оглави значително по-голяма структура, от която зависят много неща.

"Би било иронично обаче, ако той обедини управлението на европейските средства и това на публичните финанси, след като бяха разделени преди години“, допълни още Стайков.

Финансовият експерт от НДСВ Владимир Каролев каза, че не е ясно дали правителството ще пристъпи към разхлабване на фискалната политика. Според него обаче ще бъде "пълен абсурд“ да се пусне на вътрешния пазар нова емисия дълг за 800 млн. евро, тъй като не само че ще се изтегли ликвидност, но и ще се плати доста висока цена.

"Ще влезем в международните анали за некадърно управление на дълга“, коментира още Каролев.

Икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов не намери за опасно смяната на финансовия министър пет месеца преди изборите. За него по-важно е какъв ще е министърът на финансите в следващото правителство и каква политика ще води в следващите четири години.

"В случая не е толкова важна личността, а политиката, която води. Въпросът е да не се застраши финансовата стабилност в страната, но по мое мнение няма да се стигне до това", коментира той.

"Тази оставка беше очаквана, особено с оглед на предстоящите избори. А в последно време имаше и слухове за нея. В кабинета "Борисов” има закон - който е с нисък рейтинг, е вън. Важното сега е да не се наруши финансовата дисциплина в следващите месеци до изборите, но още по-важно е кой ще поеме финансите на държавата за следващите четири години", каза Георги Ангелов.

Шефът на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски обаче определи като лош сигнал в международен план махането на Симеон Дянков. Ролята на Симеон Дянков от гледна точка за решаване на други проблеми не е била най-добрата, но като министър на финансите се е справял добре с финансовата стабилност, коментира Прохаски, цитиран от агенция "Фокус".

Според него е възможна промяна във финансовата политика в оставащите няколко месеца от мандата на кабинета "Борисов”.

"В една предизборна обстановка, особено кризисна, каквато е в момента, правителството очевидно ще насочи всички усилия за потушаване на всякакви форми на недоволства. Това е политика, която вероятно ще отстъпи от правилата за разумна финансова политика и това не е добър ход”, каза още Георги Прохаски.

"Обстановката в страната се влошава и с оставката на Симеон Дянков едва ли ще се постигне нещо", коментира още икономистът, като допълни, че на фона на последните събития са възможни и предсрочни избори.

Споделяне

Още от Бизнес