Смяната на защитата по СПИН процеса изглежда неизбежна

Смяната на защитата по СПИН процеса изглежда неизбежна

Заместник-министърът на правосъдието Маргарит Ганев се опитал да убеди две от осъдените медицински сестри за рисковете от промяна в състава на защитата по СПИН процеса в Либия. Това информира в сряда министърът на правосъдието Георги Петканов, който е провел телефонен разговор със заместника си.

Маргарит Ганев, който е в Триполи, се е срещнал с петте българки в затвора “Джудейда” и очаква нов разговор с две от тях - Нася Ненова и Валя Червеняшка, които са особено настоятелни либийският адвокат Осман Бизанти и българският Пламен Ялнъзов да бъдат сменени и на тяхно място да бъде върнат Владимир Шейтанов.

"Маргарит Ганев е обяснил на медицинските сестри, че по този начин процесът ще се забави, но те са държали на искането си и ние ще уважим това", каза Петканов.

Той добави, че според него либийският защитник и тримата български адвокати са най-добрият възможен екип.

Шейтанов бе отстранен от защитата през март 2002 г., след като подсъдимите български медици оттеглиха с писмена декларация представителната власт по пълномощията, дадени от тях на адвоката и след решение на междуведомствената комисия по делото в Либия по времето на кабинета Сакскобургготски.

Тогава шестимата българи упълномощиха писмено адвокат Пламен Ялнъзов от Софийската адвокатска колегия да ги представлява на територията на Либия и да защитава правата и интересите им до окончателното приключване на съдебното производство пред всички инстанции.

Валя Червеняшка и Нася Ненова, които доста време недоволстват от Безанти и Ялнъзов, сега отново са изразили нежеланието си да бъдат представлявани от тях в новата фаза на процеса - обжалване на повторните смъртни присъди, произнесени на 19 декември м.г.

Двете са поискали да бъдат защитавани освен от Шейтанов, и от френски адвокати на международната организация “Адвокати без граници”. По думите на министър Петканов, въпреки желанието на сестрите, те не могат да бъдат представлявани от французите, тъй като Париж няма споразумение за правна помощ с Либия.

“Освен това на тях ще са им нужни между шест месеца и година, за да се запознаят с материалите по делото. Не мисля, че това е най-доброто за сестрите и задачата на Маргарит Ганев бе да им обясни именно това”, каза Петканов.

Против разделянето на защитата на българските сестри и представляването им от различни адвокати се изказа по-рано и външният министър Ивайло Калфин. Според София това ще се отрази зле върху хода на делото.

Очаква се Ганев в сряда да се срещне с либийския защитник на българските медицински сестри и палестинския лекар, за да се обсъди ситуацията, каза министър Георги Петканов. Той повтори, че не съществува възможност за прехвърляне на делото в друга арабска държава, каквато теза изказа по-рано адвокат Шейтанов.

На въпрос дали се е променила стратегията на защитата, Петканов заяви: “Нашата стратегия е една и съща”.

Стратегията обаче неминуемо ще трябва да се промени, ако Шейтанов се върне в екипа на защитата.

Оценката на Петканов след проведения телефонен разговор със заместника му е, че нещата в Либия са “доста трудни”.

Ганев е провел срещи и с представител на Министерството на правосъдието на Джамахирията и с роднините на медиците.

Зам.-министърът, който дълго време беше бавен от либийските власти да получи виза за посещение в страната, а след това и да му разрешат среща с осъдените българки, сега очаква да се види с адвокат Осман Безанти. Бизанти обаче не е в Либия и трябвало снощи да се завърне от Мека.

Особено настоятелен за смяна на защитата на българките е съпругът на Валя Червеняшка Емил Узунов, който неотдавна заяви в декларация, че се отказва от договора за правна защита и съдействие, сключен между съпругата му и адвокатите Осман Бизанти, Пламен Ялнъзов и Хари Харалампиев.

Мотивът му е, че няма доверие в българските политици. В същото време Узунов поиска правителството да отпусне финансова помощ на адвокат Владимир Шейтанов за завеждане на дело в чужбина.

Самият Шейтанов, който е първият адвокат на Нася Ненова и Валя Червеняшка, заяви, че идеята на Емил Узунов и Иван Ненов е поне от 5 години. Пълномощното ми на адвокат на двете медицински сестри е от няколко години. Действията на юридическата защита трябва да бъдат продължени в посока извеждане на делото от Либия, обявяването му за опорочено, поради което неговите присъди не могат да бъдат взети предвид - те ще бъдат нищожни юридически, смята адвокат Шейтанов.

Координаторът на защитата адвокат Траян Марковски по-рано изрази мнение, че ако две от сестрите се откажат от адвокатите си, може да се удовлетворят очакванията на либийската страна да се вбие клин в българската защита. Той изрази надежда това да не се случи.

Марковски обаче не вижда проблем сестрите да се откажат от адвокат Бизанти, защото след 19 декември "вече няма съмнение, че става дума за поръчков и инсцениран процес в Либия".

Марковски е на мнение, че няма юридическа основа за завеждане на дело в международен съд и е по-реално е завеждането на дело срещу мъчителите на медиците тук.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?