Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Снайперисти откриха огън срещу инспектори на ООН в Сирия

Западът готви военна реакция срещу режима на Асад до две седмици

84 коментара

Експертите на ООН, които трябва да разследват твърдение за употреба на химически оръжия в Сирия, са попаднали под обстрел от неидентифицирани снайперисти, което ги е принудило да се върнат и да сменят една от колите си, съобщиха световните агенции.

Инспекторите били на път към мястото на предполагаемата химическа атака близо до Дамаск в района Източна Гута, където според опозицията в сряда миналата седмица 1300 души са загинали при атака с химическо оръжие.

Режимът на президента Башар Асад заяви, че това нападение е извършено от "терористи", както властите наричат бунтовниците.

Едва в неделя обаче режимът в Дамаск даде зелена светлина за разследването. Според Съединените щати и Великобритания това е станало прекалено късно и доказателствата за нападението може да са били заличени.

В понеделник сирийският президент опроверга обвиненията на фона на засилващия се международен натиск срещу режима му и предупреди, че военна интервенция на Запада би завършила с провал.

Западът подготвя военна реакция

Западните страни обаче се готвят за военна реакция, като според британски издания се планират едностранни военни действия срещу режима на Асад в рамките на две седмици.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че международният отговор на предполагаемата атака с химически оръжия в Сирия е възможен и без единодушната подкрепа на Съвета за сигурност на ООН.

"Възможно ли е да се отговори на химическите оръжия без пълно единство в Съвета за сигурност на ООН? Бих казал да", заяви министърът пред ББС.

Британският премиер Дейвид Камерън от своя страна съкрати почивката си заради ситуацията в Сирия

В същото време обаче министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл посочи, че САЩ биха предприели действия срещу Сирия единствено в координация с международната общност и в рамките на международното право.

Хейгъл отказа да обсъжда военните възможности, които се обмислят от Белия дом. Той също така не отговори на въпрос дали смята, че е възможен военен отговор. Източник съобщи, че Хейгъл възнамерява да се свърже със своите британски и френски колеги, за да обсъдят ситуацията в Сирия.

Франс прес посочва обаче, че САЩ са все по-уверени, че сирийският режим стои зад мащабната атака с химически оръжия и обмислят военни действия.

"Има ярки знаци, които сочат в посока на използването на използването на химически оръжия от страна на сирийския режим”, каза пред репортери, съпровождащи министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, представител на САЩ.

Френският външен министър Лоран Фабиюс от своя страна коментира, че все още няма решение за военна акция, но посочи, че всички възможности са на масата.

"Трябва да има пропорционална реакция, но това ще бъде решено в следващите дни. Разглеждат се всички опции. Единствената, която не е на масата, е да не се прави нищо", добави Фабиюс.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу пък обяви, че Турция е готова да се присъедини към международна коалиция срещу Сирия.

"Ако бъде сформирана коалиция срещу Сирия по време на този процес, Турция ще бъде част от нея. След инспекциите ООН трябва да вземат решение за санкции. Ако бъде взето такова решение, всички възможности са на масата", зави Давутоглу.

Според вестник "Дейли телеграф" Лондон планира да обедини сили с Америка и да предприеме военни действия. Изданието посочва, че кораби на Кралските военноморски сили се подготвят да участват в серия удари с крилати ракети заедно със САЩ, а военни командири завършват подготовката на списък с потенциални цели.

Вестник "Ню Йорк таймс" посочва от своя страна, че САЩ обмислят действия. Изданието добавя, че в Белия дом има списък с евентуални мишени за удари в Сирия, включващи както обекти с химически оръжия, така и правителствени обекти, като изборът ще зависи от президента на САЩ. Ако бъдат нанесени удари, мишените вероятно ще бъдат ударени с крилати ракети, изстреляни от бойни кораби.

Същевременно телевизия "Ал Арабия" съобщи, че в йорданската столица Аман в понеделник ситуацията в Сирия обсъждат представители на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада, Турция, Саудитска Арабия и Катар. Сред тях са генерал Лойд Остин, оглавяващ ЦентКом – Централното командване на въоръжените сили на САЩ, както и началници на съюзнически генерални щабове.

Британското и йорданското министерство на отбраната подчертаха, че срещата няма връзка с предполагаемата употреба на химически оръжия в предградие на Дамаск и е била планирана още през юни.

"Обсъжда се положението в Сирия, ситуацията в сферата на сигурността в региона и начините да се възпрепятства разрастването на сирийския конфликт", заяви представител на британското военно ведомство.

Москва и Китай блокират общо решение на Съвета за сигурност на ООН

Съветът за сигурност на ООН обаче е блокиран от всякакви твърди действия от противопоставянето на имащите право на вето членки Русия и Китай.

Москва отново потвърди, че не приема действия срещу режима на Асад и заяви, че "възприема с дълбока тревога официалните изявления на Вашингтон от последните дни, че въоръжените сили на САЩ са готови за намеса в сирийския конфликт".

"Впечатлението е, че някои среди, включително онези, които все по-активно призовават за военна интервенция, заобикаляща ООН, открито се опитват да зачеркнат съвместните руско-американски усилия от последните месеци да бъде свикана международна конференция за мирно уреждане на кризата", заяви външният министър Сергей Лавров.

Китай пък обяви, че подкрепя независимо и обективно разследване от експерти на ООН на твърденията за употреба на химически оръжия в Сирия, но призова за предпазлив отговор и политическо решение на кризата.

"Китай внимателно следи съобщенията за употреба на химически оръжия в Сирия и категорично се противопоставя на употребата на химически оръжия от когото и да било", се казва в изявление на външния министър Ван И на сайта на министерството.

"Китай подкрепя секретариата на ООН за започването, съгласно съответните резолюции на ООН, на независимо, обективно, честно и професионално разследване, за да се разкрие какво се е случило възможно най-скоро", заявява Ван.

Ван не спомена пряко заплахите за чуждестранни военни действия, но прикани към предпазливо поведение по въпроса.

"Единственият изход от сирийския проблем е политическото решение. Всички страни трябва да подходят предпазливо към проблема със сирийските химически оръжия, за да се избегне намеса в усилията за решаване на сирийската криза по политически път", заяви китайският външен министър.

Разследването на ООН обречено на неуспех

Инспекторите на ООН най-накрая ще бъдат допуснати от властите до района на предполагаемата химическа атака, но експерти коментираха, че разследването им едва ли ще бъде достоверно предвид това, че властите са имали достатъчно време да прикрият следите и доказателствата за използване на химическо оръжия.

Сирийското предложение към екипа оръжейни инспектори на ООН е твърде закъсняло, пише вестник "Гардиън". Изданието припомня, че то е било посрещнато със скептицизъм от западни лидери и експерти по химически оръжия, според които може да е твърде късно за инспекторите да разследват.

Лекари без граница съобщиха за смъртта на 355 пациенти, "показващи невротоксични симптоми", в района на Дамаск, но уточниха, че не могат "да потвърдят научно причината за симптомите, нито да установят отговорността за нападението".

"Всеки час е от значение. Не можем да си позволим допълнително забавяне", заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун по повод започващото разследване.

Бан, който е на посещение в родната си Южна Корея, призова за пълен и безпрепятствен достъп на екипа в района на химическата атака в покрайнините на столицата Дамаск. "Не можем да оставим безнаказано това, което изглежда тежко престъпление срещу човечеството", подчерта той.

Асад: Военна интервенция на Запада би завършила с провал

Сирийският президент Башар Асад предупреди Запада, че ако се реши на военна интервенция в страната, то тя ще завърши с провал.

"Ако някой мечтае да превърне в Сирия в марионетка на Запада, това няма да стане", заяви Асад в интервю за днешния брой на руския всекидневник "Известия", цитирано от БТА.

Сирийският президент отрече неговият режим да е извършил нападение с химическо оръжие в покрайнините на столицата Дамаск в сряда, както твърдят бунтовниците и редица западни страни.

"Такъв род обвинения са изключително политически, а причина за тях станаха поредицата победи на правителствените сили над терористите", каза Асад.

"Това е безсмислица: първо да се предявяват обвинения, а едва след това да се събират доказателства. И с това се занимава най-силната страна (в света) - САЩ", посочи още Асад пред руския вестник.

Сирийският президент обърна внимание, че в района на предполагаемото химическо нападение няма ясно очертана фронтова линия между правителствените сили и бунтовниците.

"И нима държавата може да използва химическо или друго оръжие за масово унищожение на място, където е концентрирана нейната армия? Това противоречи на елементарната логика", изтъкна той.

Сирийският президент настоя предполагаемите военни престъпления в страната да бъдат разследвани от инспекторите на ООН.

"Очакваме, че Русия няма да позволи (резултатите от работата на международната комисия) да бъдат изтълкувани в интерес на политиката (на САЩ) и изобщо на Запада", отбеляза той.

Асад посочи, че всички договори между Сирия и Русия, включително за доставка на оръжия, се изпълняват въпреки натиска от страна на Съединените щати, Европа и сунитските монархии от района на Персийския залив.

Сирийският президент каза още, че терористите в страната, както режимът нарича бунтовниците, поставят под заплаха стабилността в целия Близък изток.

"Главната причина за продължаването на военните действия - това е огромното количество терористи, които постоянно идват в Сирия от чужбина", отбеляза той.

Сирийският режим е готов да се изправи пред всякакви сценарии, заяви високопоставен представител на сирийските служби за сигурност в момент, когато западните сили проучват военни варианти след предполагаема химическа атака близо до Дамаск, съобщи Франс прес.

"Западните заплахи за удари срещу Сирия влизат в рамките на психологическия и политическия натиск над Сирия, но във всеки случай сме готови за всякакви сценарии", каза той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

84 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #84

  този трябва да го убият и проблемите ще свършат

 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #83
 3. Анонимен
  #82

  Котарака: До 81: стига словесни алабалистики. Това само показва че казвам истината, след като се опитваш по такъв повърхностен начин да манипулираш.

 4. Анонимен
  #81

  До 80. Стига си говорила глупости! Фашизъм е имало в Италия, а не в Германия (там е национал социализъм)! Немците са убили около 6 милион човека а СССР около 60 милиона!Ако руснаците не бяха толкова надменни и тъпички, можеха спокойно да накарат Асад още в началото да се разбере с умерените крила от опозицията и тогава нямаше да се стига до тук! Западът няма интерес да се намесва директно във войната...
  Според мен най-добрият възможен изход за Сирия би бил един преврат и Асад да бъде заменен с някой

 5. Анонимен
  #80

  Котарака: Май Русия пак ще трябва да спасява света от кафявата чума наречена фашизъм. Кои са фашистите ? НАТО и тъй наречените "западни демокрации". Методите и лъжите с които си служат са достойни за Гьобелс и сие.

 6. Анонимен
  #79

  За 77.Да прав сте.Обама явно е фашист и комунист.

 7. Анонимен
  #78

  Скоро ще хвърчат ракети Томахоук. Комунетата във форума може да си беснеят колкото искат. Нещастници!

 8. Крум С.
  #77

  За 68 "Сирийския диктатор е своего рода хитлерист. За него човешкия живот няма никакво значение". Мисля, че изречението ви щеше да бъде много по-точно, ако думата "хитлерист" беше заменена от "комунист". Комунистите са тези, които обикновено унищожават голяма част от населението на собствените си страни. Ярки примери са съветските, китайските, камбоджанските, виетнамските, корейските, българските и другите комунисти, които са успели да завземат сигурно властта в страните си.

 9. Анонимен
  #76

  Много евтини парфюми - при това американски. Отново потриват ръчички да броят парички след поредната война. Е, все някъде ще му излезе края, ама де да видим.

 10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #75

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.