Снегът блокира автомобили, влакове и остави стотици селища без ток

Магистрала "Хемус" към София остана блокирана цял ден

Снегът блокира автомобили, влакове и остави стотици селища без ток

Снеговалежът, продължил с различна сила през цялата събота, блокира магистрали и пътища, спря движението на влаковете от София до Бургас и от Карлово за София на 50 км от столицата и остави стотици селища без ток, а някои от тях и без вода. Смолянското село Мугла се оказа напълно откъснато от света.

Има затворени пътища, въведени са много ограничения наавтомобилното движение, като най-сериозно е положението в Западна България и Родопите, съобщи главен инспектор Красимир Костов от „Пътна полиция”, цитиран от БНР.

По-рано през деня ТИР, движещ се с неподходящи за зимата гуми, се обърна на магистрала ”Хемус” и блокира движението в посока София. Образува се километрична колона от автомобили между разклона за Ботевград и Витиня. Ситуацията допълнително бе усложнена от аварирането на два автобуса.За да се избегнат задръстванията там, движението бе отклонено през обходен маршрут Ботевград-Новачене-Ребърково-Елисейна и по пътя през Искърското дефиле.

Влаковете, пътуващи от София за Бургас – т.нар. Чайка Експрес, и от Карлово за София пък заседнаха между гарите Мирково и Долно Камарци, на около 50 км от София. Натежало от снега дърво е паднало върху контактната мрежа. Проводникът се къса и от напрежението дори по-късно почти подпалва дървото, разказаха очевидци пред Mediapool. Инцидентът е станал около 15.30 часа и около 300 пътника в тези два влака чакаха три часа преди да бъде възстановено движението около 18.45 ч. Освен тях обаче потърпевши бяха пътуващите и в следващите два влака по тези направления.

Заснежени са настилките още на магистралите "Тракия", "Марица" и "Люлин". Задължително е поставянето на вериги в проходите "Котленски", "Печинско","Превала", "Пампорово", "Рожен" и "Прохода на Републиката", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Затворени са проходите "Петрохан", "Върбишки" и "Троянски".

В тези условия през последното денонощие са станали 33 тежки катастрофи в страната . Двама души са загинали, 41 са ранените, а един от пострадалите е с опасност за живота. В София са станали 169 леки и осем тежки пътни инциденти. Ранени са 9 души, един от тях е с опасност за живота.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, но обстановката на места е усложнена поради обилен снеговалеж и паднали дървета. На много места в Западна и Централна България снеговалежите продължават и пътната обстановка на места е тежка.

По пътищата в областите Пловдив и Силистра има навявания. В Плевенска и Ловешка област е задължително за товарните автомобили да се движат с вериги.

Участъкът между Ябланица и Жеково не е почистван, съобщава ”Дарик”. В района снежната покривка достига до 20 см, а на места  има навявания. Заради падналия вчера следобед дъжд и рязкото понижаване на температурите, под снега се е образувало ледено покритие, което прави пътния участък хлъзгав и опасен.

Трудности в движението има и между Перник и Долна Диканя. Трафикът беше затруднен заради заседнали тежкотоварни камиони в района на с. Боснек. ТИР-овете вече са изтеглени, започнало е и поетапното пропускане на автомобилите, декларират от АПИ. В петък сутринта автобус е затънал в преспите на пътя между Брезник и село Бегуновци.

В цялата Кюстендилска област най-голяма е снежната покривка в Осоговската планина, където дебелината ѝ е около 2 метра. Пътят за ски-пистите в планината се почиства и опесъчава. Снежната покривка в района на Рилския манастир е около 50 см.

Заради усложнена обстановка всички автомобили трябва да се движат с вериги, без ремаркета и полуремаркета по пътя Батак - Доспат. По направленията Юндола - Белово, Велинград - Аврамово и Велинград - Сърница товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета.

Новата снежна покривка в Смолян е около 10 см, а по-високите места 15-20 см, в някои населени места е прекъснато електроснабдяването. През цялата нощ за почистването на улиците в областния град работиха 10 снегорина и пясъкоразпръквачки. Централните градски улици са почистени до асфалт, хвърлени са и значителни количества сол. Почистени от сняг са и около 90% от второстепенните улици.

Смолянското село Мугла се оказа напълно откъснато от света. Две машини продължават разчистването на пътя, блокиран от 130-сантиметрова снежна покривка и паднали дървета. В Мугла няма и ток.

Без електричество са останали и села в района на Чепеларе, Девин и Ардино. Наложило се е и спасяването на два аварийни екипа на ЕВН, закъсали в околностите на връх Новак след отстраняване на авария.

Без електричество са няколко населени места в област Пловдив. Това са селата Първенец, Дедево, Бойково, Гълъбово и Плочник, както и района на хижа „Здравец”.

Тежка е зимната обстановка и в Габровска област. Заради продължителния и обилен снеговалеж движението по пътищата в областта е затруднено. Пътните настилки са заснежени, на места заледени, в отделни участъци са се образували коловози.

Силно затруднено е движението на автобусите по междуградските линии, както и зареждането на селата във високата част на планината с хранителни продукти. Мокрият сняг е начупил клони и дървета, които са нанесли щети на електропреносната мрежа. Над 100 населени в Габровско са без ток. Заради прекъсване на електрозахранването на помпени станции, в някои райони няма и водоснабдяване.

Заради сняг и поледица за пет области в страната - София област, Врачанска, Великотърновска, Габровска, Ловешка, е обявен оранжев код, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни, информирайте се за очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите, съветват още от НИМХ.

В други 16 области от страната е обявен жълт код заради обилен валеж, сняг и поледица. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Без предупреждения са само областите Видин, Кюстендил, Благоевград, Бургас, Варна и Добрич.

Споделяне

Още от България