Снегът блокира пътища и затвори училища във Великобритания

Стотици хора бяха спасени от закъсалите си коли, след като необичайно силните снеговалежи във Великобритания блокираха пътища, спряха жп транспорта и доведоха до затваряне на училища и летища, предаде Асошиейтед прес в сряда.

Зъзнещите британци се борят с едно от най-продължителните застудявания в страната от години насам. Температурата падна до минус 13 градуса, а снежната покривка достигна 20 см.

Военните бяха мобилизирани през нощта, за да помогнат в спасителните действия, след като близо 1000 коли попаднаха в задръстване заради снега в Хемпшир, южна Англия. Мнозина от закъсалите бяха евакуирани до близки спасителни центрове, а други останаха да спят в колите си през нощта.

Пистата на лондонското летище Гетуик, второто по големина в страната, бе затворена тази сутрин, за да се почисти снега, а части от най-важните магистрали като М1, която свързва Лондон с Лийдс, бяха затворени.

Железопътният транспортът и пътният трафик южна Англия също бяха засегнати. Транспортът в Лондон обаче, който на практика напълно спря миналия февруари заради снега, продължава да работи без почти никакви проблеми. Повечето от автобусите и линиите на метрото се движат.

Британските зими са обикновено меки и градовете не са добре подготвени за тежки снеговалежи. Няколко общини съобщават, че пясъкът и солта им са на привършване, а полицията призовава шофьорите да не излизат по пътищата. Стотици училища са затворени. Очаква се студеното време да продължи през следващите две седмици. Това е най-дългото във Великобритания застудяване от 1981 година.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?