Снегът блокира София и затрудни движението в страната

Снегът блокира София и затрудни движението в страната

Традиционно първият обилен снеговалеж за годината стана причина за проблеми по пътищата в цялата страна. Десетки закъсали тежкотоварни автомобили станаха причина за блокиране на пътни участъци в страната, а в столицата снегът стана причина за парализирането на централни кръстовища. За пореден път оценките за свършената работа по зимното почистване на гражданите и отговорните институции се разминаха.

Снегът блокира София както всяка година. Традиционно движението по бул. "Цариградско шосе" беше парализирано в сутрешните пикови часове. Придвижването по редица централни артерии в града с автомобили и градски транспорт бе на практика блокирано. Колите на градския транспорт се движеха със закъснение заради непочистените пътища.

Въпреки това от Столична община си дадоха висока оценка за работата. Началникът на Столичния инспекторат Веска Георгиева обаче съобщи, че София е проходима при зимни условия. "Знаем какво става в Белгия и Франция. Смея да твърдя, че София се справи съвсем нормално със зимната обстановка", каза Георгиева.

Тя посочи, че единствена от почистващите фирми зле се е справила “Чистота Искър“, която създала големи проблеми в район "Люлин". Там е била пренасочена техника от другите фирми, за да бъде почистено. По думите на Георгиева най-добре се е справила фирмата "Заубермахер". "Ще има глоби за всеки, който не е изпълнил своите задължения на сто процента", закани се Георгиева.

По-късно и кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че тази година снегът не е изненадал столицата. Тя обясни, че фирмите работят с цялата налична техника, но проблем са създали неподготвените за зимни условия леки автомобили. По думите ѝ задръстванията в София не се дължат само на падналия сняг.

На заседание на Оперативния щаб на общината е било договорено фирмите по снегопочистването в столицата да започват работа веднага щом завали, а не както беше досегашната схема, въведена от Бойко Борисов - след разпореждане от оперативния дежурен на Столичната община.

Тази практика бе наредена от бившия кмет, тъй като при предишния концесионер имаше подозрения за надписване на сметките за зимно почистване.

Недоволни от зимното почистване в столицата останаха не само гражданите, а и депутати от БСП.

"Миналата година знаете, че София беше изчистена блестящо през цялото време, а страната се чистеше отвратително. Искам да попитам сега премиера - кое е добре изчистено – София или страната? Искам да попитам хората в общината – кога трябва да започне да се чисти един град при положение, че ние видяхме какво е станало в Западна и Централна Европа и знаем, че идва насам и че се очаква обилен снеговалеж? Снощи в 21 - 21.30 часа започна да вали – дали тогава трябва да започнем да чистим поне централните булеварди или трябва да изчакаме цяла нощ да вали?", коментира червеният градски съветник Петър Курумбашев.

В страната пътищата в редица области останаха труднопроходими. Закъсали ТИР-ове парализираха движението от Владая към София и по пътя Котел – Петолъчката. Пътят Русе - Бяла е затворен за движение на камиони с ремаркета и полуремаркета и ТИР-ове заради обилния снеговалеж.

Наложи се от Гражданска защита да издърпват закъсали в снежните пътища автомобили. В община Аврен два автобуса с деца закъсаха, но бе изпратена помощ и бяха издърпани.

Труднопроходими са пътищата и в областите Плевен, Силистра и др.

Въвеждат се временни ограничения за движение през прохода "Шипка", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Всички моторни превозни средства, които преминават през този участък, трябва да са с вериги. Движението на превозни средства с ремаркета и полуремаркета с тегло над 10 тона през прохода е забранено до 30 март 2010 г.

Няма населени места без ток и вода на територията на страната заради метеорологичната обстановка.

Споделяне

Още от България