Снегът изолира и повиши риска от лавини в райони на Швейцария, Италия и Франция

Изглед от швейцарския курорт Цермат

Цермат, един от най-известните ски курорти в Швейцария, е откъснат от света заради обилни снеговалежи, предаде Франс прес, като се позова на местните власти.

В курорта в кантон Вале има около 13 000 туристи. Пътят до там е затворен от вчера сутринта. Влаковете са спрени от снощи и на практика никой не може да влезе и да излезе от курорта.

Заради огромното количество натрупан сняг туристите нямат възможност да карат ски, нито да се разхождат, но те не се оплакват и няма паника, отбелязва Франс прес.

Швейцарските власти планират разузнавателен полет над курорта, за да видят каква е обстановката и да решат какви мерки да предприемат.

Свличания на кални и скални маси и рискът от лавини станаха причина за затваряне и на други пътища в кантон Вале. В района нивото на опасност от лавини е на максималната пета степен.

Отново в Алпите, по френско-италианската граница, рискът от лавини също е максимален. От съображения за сигурност са затворени някои пътища, например за италианския курорт Червиния в долината на река Аоста.

В Сестриере, където снежната покривка достигна над 2 метра за 48 часа, падна лавина, при която снежната маса се удари в пететажна сграда, разположена близо до областен път, водещ до ски курорт. Сняг засипа някои от апартаментите и коридорите на сградата, но 29-те обитатели са евакуирани живи и здрави.

От френската страна на границата за 24 часа паднаха между 40 и 90 сантиметра сняг. На места има и двуметрови преспи. Според френската метеорологична служба подобни снеговалежи се случват веднъж на 30 години. В три департамента е издадено предупреждение за лавини.

Споделяне

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?