Снегът отново остави без ток десетки селища

Пътят Русе-Бяла стана капан за тирове заради неподготвени за зимата камиони

Снегът отново остави без ток десетки селища

Снежните виелици отново оставиха в четвъртък десетки селища в страната без електрозахранване и създадоха работа на аварийните екипи на доставчика на ток в Североизточна България "Енерго-Про", а пътят Русе-Бяла се превърна в капан за тирове, тъй като голяма част от тежкотоварните машини не бяха подготвени за зимните условия. Следобед бе затворено пристанище Варна заради силния вятър със скорост 12-13 метро в секунда.

 

Сутринта над 80 селища в Североизточна България бяха без ток, а министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира, че когато застудява времето, е нормално да има аварии и това се случва в цял свят. За съжаление, когато през годините не са правени инвестиционни и ремонтни дейности, и при наличен дефицит в системата, е възможно да има проблеми, но те ще бъдат отстранени, допълни той.

 

След като в сряда "Енерго-Про" успя да възстанови снабдяването в над 200 населени места и намали селищата без ток до 27, силният вятър и снеговалежите през нощта са причинили нови аварии. Така без електрозахранване са останали 24 селища във великотърновско, 17 – в Габровско, отново са възникнали проблеми в Русенско, където без ток са девет селища. В сметката влизат и 17 населени места в Разград и 5 – в област Търговище.

 

Ако няма ново влошаване на атмосферните условия в рамките на деня, ще бъде възстановено електрозахранването на всички населени места, съобщават от дружеството.

 

Заради обилния снеговалеж десетки тирове и автомобили закъсаха тази нощ на пътя Русе-Бяла и останаха над 6 часа в снежен капан заради това, че масово камионите не са били подготвени за зимата и са се движели без вериги по заледения път. Десеткилометрова опашка се изви по пътя между село Волово и разклона за Борово и край разклона за Две могили, каза Пламен Петков, изпълняващ длъжността директор на Областното пътното управление в Русе, цитиран от БНТ.

 

Автобусът за София, който тръгна от Русе в 18 часа, около полунощ още не беше изминал 60-те километра до Бяла.

 

Около 2 часа тази нощ заседналите тежкотоварни камиони са били извлечени и пътят е отворен.

 

На места по пътя Русе-Бяла са се образували двуметрови преспи, които вече са разчистени.

 

Пътищата в цялата страна са почистени и опесъчени след първия паднал сняг. Снегопочистващи машини продължават да работят в цялата страна. Остават затворени за движение няколко планински прохода, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". От там препоръчват шофьорите да се движат с повишено внимание.

Споделяне

Още от България