Снегът пак парализира България

Снегът пак парализира България

Обилният снеговалеж в петък за пореден път парализира България, блокира основни пътни артерии в страната, остави без ток 156 населени места, а стотици хора потърсиха медицинска помощ след падания по непочистените улици и тротоари.

На този фон столичният кмет Бойко Борисов констатира, че Европа е блокирана, а София е "чиста до асфалт". Улиците били третирани цяла нощ и лично той е контролирал процеса и следил работата на снегорините.

С нелеките контролни функции върху процеса по нормализирането на обстановката в страната се зае и премиерът Сергей Станишев, който реши да провери в късния следобед снегопочистващите дейности в района на Перник.

"Организацията на работата е добра", констатира премиерът.

Бедствено положение

Продължаващият втори ден снеговалеж доведе до огромни проблеми по основните пътища. Бедствено положение е обявено в общините Вършец, Нови пазар и Ловеч. В община Вършец четири села са напълно откъснати от света.

Автомагистрала "Хемус" е блокирана, затруднено е движението и по автомагистрала "Тракия". Три лавини са падналия само за няколко часа на прохода Петрохан и той е затворен за движение. Затворени бяха и проходите "Хаинбоаз", “Рижки“ и "Шипка", който обаче по-късно следобед бе отворен само за автомобили с вериги.

Непроходими са пътищата Русе-Бяла и Сливен - Нова Загора, Димитровград - Стара Загора и други. Стотици автомобили са закъсали по пътищата в страната, регистрирани са и много катастрофи.

На моста между селата Козница и Дюлина, община Бяла, каруца с трима души, сред които и дете, паднала в реката. Единият възрастен е изплувал, но другите са в неизвестност.

"София - Светъл лъч в мрачното време"

"Страната е блокирана, колегите ми от Велико Търново не могат да се приберат, а София е изчистена до асфалт", обясни столичният кмет Бойко Борисов. По думите му повечето булеварди в София са почистени, но "няма сила, която изведнъж да издуха снега"

Столичани обаче коментират, че улиците и тротоарите все още са непочистени. От дружеството концесионер по чистотата в столицата "Новера" обаче не приемат такива констатации и обясни, че "улиците на масовия градски транспорт и с обществена значимост са проходими при зимни условия"

Въпреки че улиците са "проходими", спешните кабинети на "Пирогов" се препълниха с пострадали при падания хора. От полунощ до предиобеда в петък 135 души са потърсили помощ в травматологичния кабинет на "Пирогов". 48 души са хоспитализирани, като най-честите травми са тези на глезена.

Прокуратурата ще проверява защо не са изчистени улиците в Пловдивско

Над 40 снегорина почистват пътищата в Пловдивска област, но въпреки това движението по тях е почти невъзможно. Окръжната прокуратура в Пловдив образува преписка и възложи на Сектор "Икономическа полиция" и Сектор "Пътна полиция"да уточнят защо главни пътища в областта не са почистени, обработени и опесъчени. При проверката ще се установява кои длъжностни лица не са изпълнили задълженията си в тази насока и са поставили комуникационната мрежа и гражданите в критична ситуация.

Очаква се снегът да спре в събота, но времето ще остане студено. От Министерството на извънредните ситуации призовават хората, които нямат належаща потребност, да не пътуват по пътищата на страната.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?