Снегът създаде проблеми по пътищата в планинските райони

Сн. БГНЕС

Валежите от сняг създадоха проблеми по пътищата предимно в планинските райони на страната в петък.

В Смолянско снежната покриха надхвърли 80 см. По пътищата имаше закъсали автомобили, а през деня Агенция "Пътна инфраструктура" предупреди, че водачите трябва да ползват вериги в областта. Временно беше ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона и тегленето на ремаркета и полуремаркета през проходите "Рожен", "Превала", "Пампорово", както и "Предела".

Временни ограничения имаше по пътя между Банско и Гоце Делчев, както и между магистрала струпа и граничния пункт "Станке Лесичково". Проблеми имаше и по пътя към пункта "Гюешево".

Снегът повали дървета в района на Якоруда. Част от тях са паднали по пътните платна, както и на жп линията.

Привечер по магистрала "Хемус" се образуваха колони от автомобили заради снеговалежа и ограниченията на движението заради ремонтите в участъка между София и Ябланица.

Около 200 деца, отишли на ски курс на писта в местността "Кулиното" край Разлог, трябваше да изчакат да бъде разчистен пътя до там, за да се върнат по хотелите, в които са настанени. Децата са на зелено училище в района и са били качени в планината, за да карат ски. За кратко време обаче в района натрупала снежна покривка от около 60 см и автобусите, с които се превозвали децата, нямало как да минат по пътя към Разлог понеже били без вериги. От общината изпратили техника да разчисти отсечката и децата са закарани до хотелите.

Заради натрупалият нов сняг от Планинската спасителна служба към БЧК съобщиха, че в планините има опасност от лавини. Най-сериозна е тя в Пирин. Планинските спасители предупреждават, че се наблюдават големи снегонавявания по стръмните участъци на склоновете, без значение от изложението им. Това предполага голяма вероятност от предизвикване на лавина при навлизане дори само от един скиор в тези участъци. Възможно е по най-наветите подветрени участъци да паднат и спонтанни лавини.

Подобна е картината и в Родопите, където снегът е по-влажен поради географските особености. Най-опасен е северният стръмен участък между върховете Орфей и Перелик.

В останалите планини обстановката за сега е по-спокойна поради значително по-малкото количество нов сняг. Но силните ветрове от юг/югозапад са натрупали достатъчно опасни навявания по подветрените участъци. Това най-вече се отнася за районите на Рилски Езера, Мальовица, Мусаленския циркус.

Не трябва да се забравя за съществуващите лавиноопасни райони по северните участъци на Стара Планина, Витоша и Осоговска планина. Планинските спасители препоръчват движение само по зимна маркировка.

В петък беше обявен оранжев код за валежи от 30 до 50 литра на квадратен метър и опасност за образуване на поледици за пет области от Югозападна България.

За останалите части от страната, с изключение на Черноморието, предупреждението е за за снеговалеж и натрупване на снежна покривка от 10 до 15 сантиметра. От МВР са готови с план за действие при евентуално усложняване на обстановката.

Споделяне

Още от България