Снегът взе четири жертви

Снегът взе четири жертви

Първите си жертви взе бедствената ситуация заради обилния сняг в страната, продължаваща трети ден. Въпреки че електрозахранването в страната се нормализира, на много места ситуацията остава усложнена, остават много затрупани пътища, автомобили и влакове закъсват.

Трупът на 22-годишна жена бе открит в петък под една от рухналите под тежестта на снега козирка на банков офис във Варна. В сряда рухнаха последователно навесът на Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк и близък магазин. При разчистването на развалините, което започнало едва в петък, е открито тялото на затрупаната девойка.

Момичето е от Бургас и е била студентка в 4 курс във варненския Икономически университет, специалност „Счетоводство и контрол”. Казва се Гергана, предаде Дарик радио. В сряда вечерта тя отишла до магазина. На следващия ден имала изпит, на който не се явила. Нейните състуденти се притеснили и започнали да я търсят по телефона, който давал свободно, докато не паднала батерията му. Тогава неин приятел отишъл да я търси в квартирата и приятелите ѝ били на път да я обяват за издирване, когато междувременно тялото е било намерено.

По непотвърдена информация затрупването ѝ е заснето от камерите на Първа инвестиционна банка. Преди да паднат козирките и да прекъснат камерите, последният кадър е от преминаващо момиче, облечено в бяло. Записите от камерите са иззети, каза за Дарик наблюдаващият прокурор Антоанета Генчева. Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост.

Заради забавено включване към система за хемодиализа пък почина 33-годишният Друми Великов от русенското село Просена. Той е трябвало да направи процедурата в четвъртък в 8 часа, но екипът на Гражданска защита успял да се пребори с преспите, затрупали селото, чак в 1 часа тази нощ и мъжът починал по пътя за Русе.

Замръзнала е открита край дома си 82-годишна жена от шуменското село Трем. Тя е намерена без обувки на улица, съседна на нейната,по първоначална информация жената е била с психично заболяване.

Бездомник загина от минусовите температури в Силистра, а 46-годишна жена е изчезнала между Нови пазар и село Мировци. Около 17:00 часа вчера тя е тръгнала да се прибира пеш към селото, а по-късно съобщила, че се е изгубила. В момента тя се издирва от Гражданска защита и жандармерията.

Остават блокирани туристите на връх Бузлуджа и в Еленския Балкан. На затрупаните в хижа "Чумерна" и базата "Твърдица" около 70 души бе доставена храна и вода с хеликоптер. Опитите да се стигне до тях са затруднени от триметрови преспи и според експерта от Гражданска защита до бедстващите ще се стигне в неделя.

Във великотърновските общини Елена и Златарица ще остане в сила и утре. Много от междуселските пътища са затрупани, до някои населени места автомобилите не могат да стигнат и продуктите се носят на ръка.

От електроразпределителните дружества съобщиха, че са отстранени множество от авариите и енегроснабдяването се нормализира.

В Западна България няма населени места без електрозахранване с изключение на локални аварии, заявиха от "ЧЕЗ Електро", която оперира дружествата в столицата, София-област и Плевен. От 1 януари до момента са възникнали и отстранени 33 тежки аварии в мрежата средно напрежение и около 200 локални аварии по мрежата ниско напрежение.

Повредите са били отстранявани средно за 90 минути, само аварията в свищовските села Варана и Червена е отнела 19 часа, заради невъзможност да се достигне до съоръжение чужда собственост – трафопост на местното ВиК, който е бил залят от близката река.

По време на празниците ЧЕЗ е организирала денонощни дежурства на над 800 души в аварийно – ремонтни групи на територията на цяла Западна България. В момента над 1 200 души са ангажирани с бързото отстраняване на възникнали аварии на територията на Западна България.

От Е.ОН България Мрежи, която облужва региона на Варна и Торна Оряховица, информираха, че са намалили значително броя на селищата без ток. Няма населени места без електрозахранване в областите Русе, Разград, Велико Търново и Габрово.

В област Варна без електрозахранване са селата Войводиново, Николаевка, Дръндар, а Добротич е частично захранено, но пътищата до тях са непроходими и там е обявено бедствено положение. В района има силен вятър, снежната покривка е 20 см и има снегонавявания над 1 метър. Гражданска защита, заедно с екип на Е.ОН България Мрежи, се е отправил към въпросните населени места.

В Силистра без електрозахранване e село Бреница, както и част от село Антимово. До двете села няма достъп, поради непроходимите пътища.

От ЕVN България продължават работа по отстраняване на възникналите повреди в електрозахранването, но обилните снеговалежи,съчетани с берин вятър запазват усложннена обстановката в бургаските общини Руен и Карнобат. Там и в Старозагорско има скъсани електропроводи и стълбове. В Руен преспите достигнаха два метра.

Напълно нормализирано е електрозахранването в останалите области на цялата територия на дружеството – Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол. За отстраняването на авариите са били мобилизирани допълнителни екипи, които са оборудвани. В непроходимите региони се използват високопроходими верижни машини на Гражданска защита.

Споделяне

Още от България