Снегът затрудни движението, в София пак спор почистени ли са улиците

Снегът затрудни движението, в София пак спор почистени ли са улиците

Интензивният снеговалеж в четвъртък затруднява движението в много райони на страната.

Както винаги става в такива дни, трафикът в София е ужасен и медиите и общинските власти са в задочен спор почистени или непочистени са пътищата.

На всички централни столични кръстовища има колони от автомобили и коли на градския транспорт. Дори по големи пътни артерии не бяха забелязани снегорини.

Проблемите с движението бяха в сутрешните часове, когато от "Младост" до "Орлов мост" придвижването е ставало за около 45 минути.

Пътните настилки са заснежени и на места заледени. Извън големите булеварди, по улиците и тротоарите (доколкото ги има) снегът се трупа върху образувалия се лед и придвижването на пешеходците е изключително трудно.

Зам.-кметът на София Любомир Христов заяви пред БНТ, че почти цялата почистваща техника е била на улиците още от сутринта. Според него е "абсолютно видно, че няма сняг по улиците и те са абсолютно изчистени, трафикът е нормализиран”.

Обработването на улиците и трасетата на масовия градски транспорт е започнало сутринта между 6 и 6.30 часа, съобщи още Христов.

Временно бе затворен Околовръстен път по посока Перник, за да могат да бъдат обработени трасетата, обясни още той.

В района на София са станали 284 леки катастрофи за последните 24 часа, съобщиха от "Пътна полиция". През последното денонощие в цялата страна тежките катастрофи са 9, при които са ранени 9 души.

Пътищата са проходими при зимни условия. Пътните настилки в страната са сухи, а по високите и усойни места са заснежени и заледени, като пътните служби ги почистват и опесъчават.

Около два часа се пътува от  Перник за София, съобщиха диспечери от пернишката автогара. По техни данни задръстване блокира колите още след светофара на с. Драгичево. В обратната посока от София към Перник придвижването е по-бързо. ТИР-овете в тази посока са спрени, шосето се почиства и разстоянието се изминава за около 50 минути.

Снеговалежът в Благоевград, който започна през нощта, все още продължава. Машини на пътноподдържащата фирма почистват пътните настилки в Благоевград. На места е образувана поледица. Снежната настилка е около 3-4 см. Трафикът е нормален.

Сняг вали и в Кюстендилско, където времето е облачно с температура на въздуха минус 5°. Пътищата в област Кюстендил са проходими при зимни условия.

Рано сутринта заваля и в Смолянско, като снежната покривка вече е 3-4 см. Пътищата в региона са нормално проходими при зимни условия. Пътните настилки са заснежени, като от 3.00 ч. сутринта се осоляват, опесъчават и почистват. В обработването на пътните участъци участват 42 специализирани машини.

Вече е отворен главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле, който беше затворен, поради пропадане на пътното платно.

Временно до 20.12.2010 се пренасочва движението в направление Перник - Кулата и обратно по обходен маршрут Радомир - Червена могила - Долна Диканя, като е въведено и ограничение на скоростта от 40 км/ч.

Всички моторни превозни средства трябва да се движат с вериги, а товарните автомобили - без ремаркета и полуремаркета на територията на областите Смолян и Кърджали.

Междувременно от МВР съобщават, че през жп гара Кулата няма да бъдат пропускани международни влакове, заради продължаващата стачка на гръцките железничари.

Споделяне

Още от България