Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Снегорини "навъртели" 3267 км за месец в София, без да има сняг

Общинската "Чистота Искър" е източвана с договори с частни фирми, назначаване на мъртви души, финансови еквилибристики

9 коментара
Снегорини "навъртели" 3267 км за месец в София, без да има сняг

Възлагане на договори на частни фирми, без да се спазват законовите изисквания и при съмнения за конфликт на интереси. Плащания по неясна методика и за реално несвършена работа. Назначаване на мъртви души, конфликт на интереси, роднински назначения. Счетоводни манипулации за прикриване на лошото финансово състояние на дружеството и документалното му изкарване на печалба, за да може шефът да вземе бонуси.

Това са основните схеми за източване на едно от общинските дружества в София - небезизвестното "Чистота Искър". Нарушенията, приписани на вече бившия директор Юлиян Михайлов, са описани в доклад от проверка на звеното за вътрешен одит на Столичната община, назначена от кмета Йорданка Фандъкова. Тя е правена преди месеци, а самият доклад беше пратен на прокуратурата през лятото на тази година. Фандъкова така и не изнесе подробности от него именно с мотива, че е даден на държавното обвинение, което трябва да разследва изложеното в него. Докладът беше предоставен на Mediapool от "Изправи се.бг" - платформата на бившия омбудсман и кандидат-кмет на София Мая Манолова.

Фандъкова обясни за проверката и за доклада, след като от БСП обявиха, че общинската фирма "Чистота Искър", която получава от местния бюджет средства за почистването на столичните райони "Люлин", "Красно село" и "Красна поляна", реално превъзлага голяма част от тази дейност на частната фирма "Грийн партнърс", собственост на Румен Гайтански-Вълка. Това става с договор за наемане на техника, от която общинското дружество имало нужда, за да си върши работата.

Според отчета на "Чистота Искър" за 2018 г. дружеството дава над 12 млн. лева за външни услуги, сред които е и наемът на техника. Това са над половината от разходите на общинската фирма. В същото време за чистенето на трите квартала през миналата година дружеството отчита приходи от 11.278 млн. лева. Отделно е получило около 1.5 млн. лева за зимно почистване на пътища и за почистване на снега по улиците в район "Кремиковци".

Самите договори са сключени по неясни правила за избор на изпълнител, ценообразуването е странно, има и съмнения, че се плаща за фиктивно отчетена работа. В същото време според източници на Mediapool "Чистота Искър" има техника, с която да чисти районите, но не я ползва за сметка на наетата.

Заради констатациите в доклада Фандъкова обяви, че е сменен директорът на дружеството Юлиян Михайлов, въпреки че назначаването на нов директор стана преди да бъдат обявени оскъдни факти от проверката. Според източници на Mediapool практиката с превъзлагане на дейности на частни фирми продължава и при новия директор Стефан Пейков. Само част от фирмите са се сменили с други. Най-големият договор - с "Грийн партнърс" обаче още е в сила.

Снегорин минал 3276 км в месец без сняг

Договорът на "Чистота Искър" с "Грийн партнърс" е от 1 май 2017 г. Официална информация дали и в момента действа няма. Преди няколко месеца от общинското дружество отговориха на въпроси на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация, че търсят правна възможност за прекратяване на контрактите за външни услуги, но без да отговорят с кои дружества са, какви са предметът и финансовите им параметри. Според информация на Mediapool договорът с дружествот на Гайтански си е в сила.

Според него "Чистота Искър" наема техника от частната фирма за чистенето на районите "Люлин", "Красна поляна" и "Красно село". Общинското дружество има договор със Столичната община да обслужва тези три района, за което получава средства от общинския бюджет. Като общинско дружество "Чистота Искър" се избира директно за тази дейност, без да се явява на конкурс.

Общината плаща на собственото си дружество на тон събрани и извозени отпадъци и на кв. метър почистени площи.

"Чистота Искър" обаче реално пренасочва парите, които получава от общинския бюджет и които се събират от такса смет от столичани, към частния си подизпълнител "Грийн партнърс", от който наема 39 броя техника. За всяка машина има посочена единична цена на наемане. Плаща се и цена на километър - 7.80 лева без ДДС. "Не е конкретизирано дали се заплаща на пълен или празен курс", пише в доклада.

От него излиза още, че начините, по които общината плаща на "Чистота Искър", а те на "Грийн партнърс", не могат да се сравнят, но частната фирма получава почти цялата сума, която общината дава на собственото си дружество. Описана е и схемата. Първо общината плаща на "Чистота Искър" на базата на свършената от нея работата по чистене в трите района (на тон отпадък и кв. метър почистени площи). "В последствие се изготвя двустранен протокол с "Грийн Партнърс" АД за разплащане, като преведената сума от Столична община се трансформира с договорените мерни единици (изминати километри), които не съответстват с тези по договора със Столична община. Параметрите в този протокол се определят от сумата за получаване и единичната цена, заплатена за изминат километър, съгласно договора. Видът и броят на използваната наета техника са функция на преведената сума", пише в доклада.

Така на "Грийн партнърс" за 2017 и 2018 г. са платени над 18 млн. лева. Сред документите за плащанията по договора е и "протокол от 10.12.2018 г., отчитащ дейността на наетата техника за месец ноември". Според него снегорини, наети от "Грийн партнърс", са изминали 3276 км. "По данни на синоптиците през този сезон не е валяло сняг", пише в доклада.

Нагласени плащания

Освен с "Грийн партнърс" "Чистота Искър" има договор за наем на техника и с "Пътища и съоръжения" за зимното почистване на пътя от Бояна - Златни мостове - хотел "Копитото". Дейност, която е възложена на общинската фирма отново пряко от общината, а за превъзлагането ѝ трябва разрешение от местната администрация. Такова липсва.

"Заплащането на услугата от Столична община към "Чистота Искър" ЕООД е на декар площ, а от "Чистота Искър" ЕООД към наетите фирми за машиносмяна с манипулативни документи. Заплащането към подизпълнителите се извършва на база подписани двустранни протоколи за признатите машиносмени. Базата е утвърдената сума от Инспекторат на СО, преведена на "Чистота Искър" ЕООД. След това се изготвят двустранни протоколи с наетите фирми, с които се нагласяват изминатите километри, на база договорените единици и цени", пише в доклада от проверката.

Още нарушения

"Чистота Искър" има директно възложени от общината договори за експлоатация, поддръжка, мониторинг, рекултивация и следексплоатационни грижи на депа за неопасни отпадъци в Суходол и Долни Богров. Те са с фиксирани цени и начин на плащане.

През август 2017 г. от общинското дружество изпращат писмо до зам.-кмета по екологията Йоана Христова с искане за "завишаване на цените за доставка и полагане на геосинтетични материали" за депата. Мотивът е, че наличните количества са изчерпани.

В писмото се посочва, че "Чистота Искър" вече е избрала и доставчик на материалите на базата на събрани три оферти. Това е фирмата "Хидромат". Общата стойност на сделката е 3 912 111.20 лв., без ДДС. Обществена поръчка не е обявявана, а от работата на тричленната комисия, избрала доставчика, няма протокол.

"Геосинтетичният материал е закупен с фиктивно проведена обществена поръчка, без съгласието на Столичния общински съвет. Въз основа на завишените единични цени на закупените материали общата стойност на договора, сключен между Столична Община и "Чистота Искър" се завишава с 111 3691.42 лв. с ДДС", пише в доклада.

От проверката излиза още, че "Хидромат" не само е доставила материала за депата, но реално е извършила и полагането му. Дейността е възложена обаче не директно на фирмата, а на 5 физически лица. Сред тях са собственикът и управител на фирмата, както и управител на дъщерно дружество на "Хидромат".

По гражданските договори са изплатени над 298 000 лева, включително за осигуровки. Сумите са за 2017 и 2018 г. Проверката показва, че платените суми за труд са по-високи от цената на кв. метър, по която е уговорено предварително да се плаща. Освен това макар реално "Хидромат" да извършва полагането на материалите, дружеството няма никакви задължения за гаранция за услугата или застраховки, тъй като формално договорите за поставяне не са с тази фирма.

Оказало се, че двама от посочените работници, поставяли въпросния геотекстил, никога не са ходили на депата. От другите трима един е организатор на работата, а двама реално са я свършили. Всички обаче получават почти еднакви суми за полагането на материала.

Петимата са имали и удостоверения за полагане на материала от фирмата производител. Проверяващите обаче се съмняват, че те са валидни. "Този факт би довел до сериозни проблеми при узаконяване на обекта и гаранции за експлоатацията на депата", пише в доклада.

"Отчитайки опорочената процедурата за закупуването на геотекстила от "Хидромат" ЕООД, полагането му от физически лица, работещи в същата фирма, на които се заплащат всички осигуровки и данъци, при липса на гаранции за качество на извършените СМР, прозират съмнения за свързани лица за отклоняване на финансови средства за лично облагодетелстване, с което е ощетен бюджета на СО", посочват още проверяващите.

Бизнес с район "Витоша" и съмнения за конфликт на интереси

Освен от Столичната община "Чистота Искър" получава директно договори и от една от районните администрации - тази на район "Витоша". От докрада не става ясно дали има такива договори и с други районни кметства, но според източници на Mediapool само район "Витоша" е бил клиент на "Чистота Искър".

Тогава, както и сега, кмет на района е Теодор Петков от СДС, които вече са коалиционен партньор на ГЕРБ в столицата.

Според инспектиращите договорите между районната администрация и "Чистота Искър" трябва да се проверят за конфликт на интереси, тъй като съпругата на Петков - Кристина Петкова, е зам.-директор на дружеството по време на управлението на Юлиян Михайлов. Преди изборите тя напуснала.

Един от договорите е за корекция на река Боянска и е за 611 840.49 с ДДС. Според проверяващите трябва да се изследва дали районните кметове могат въобще да възлагат директно такива договори на общински дружества. Освен това те смятат самия контракт за проблемен, тъй като е "изготвен с много условности, които създават предпоставки за неизпълнение и злоупотреби".

Документът е подписан в края на 2017 г., когато работата по него няма как да започне. Въпреки това район "Витоша" изплаща всички суми на договора - аванс, междинни и окончателни плащания, на "Чистота Искър" в много кратки срокове. Парите не са усвоени от дружеството, но са използвани за повишаване на годишния му финансов резултат. В последствие е "установено", че са преведени неправомерно и са върнати на район "Витоша". За пред Столичната община обаче "Чистота Искър" вече не е на загуба.

В същото време и по този договор "Чистота Искър" си наема подизпълнители. В случая става въпрос за фирмата "Инфинити нет". Неин собственик е Христо Цолов, който освен бизнесмен е и служител на "Чистота Искър".

Въпросната фирма получава пари за строително-ремонтни работи за период от 5 месеца, в които работата по проекта е официално спряна. "Констатира се, че всички преводи към фирмата са извършвани на база издадени фактури от Христо Валентинов Цолов управител на "Инфинити нет" на база подадени оферти, прот. Обр. 19 и заявки за закупуване на материали, подписани за ВЪЗЛОЖИТЕЛ от управителя Юлиян Михайлов и инж. Румяна Асенова и за ИЗПЪЛНИТЕЛ – Христо Цолов. С декларация инж. Асенова заявява, че положените от нея подписи са фалшифицирани и недействителни, което подлежи на доказване от специализираните органи", пише в доклада от проверката. Подписът на Асенова бил фалшифициран и в други случаи за закупувани материали, както и на други фактури.

Друга фирма на Христо Цолов - "БСК-Билд", е подизпълнител и на друг договор между "Чистота Искър" и район "Витоша". Той е за конструктивно укрепване на сградата на Народно читалище "Витоша" в кв. "Павлово". Към момента на превъзлагането на поръчката на обща стойност 123 000 лева с ДДС, "БСК-Билд" е собственост на бившата съпруга на Христо Цолов. В началото на 2019 г. вече е официално негова. Въпреки че по документи и фактури работата по укрепването на читалището се върши от частната фирма, проверка на място установява, че работниците и техническият ръководител са на работа в "Чистота Искър". Техническият ръководител не знае, че по документи не общинското дружество, а частна фирма трябва да работи по обекта.

Всъщност проверката установява, че "за всички обекти, които са възложени на дружеството за изпълнение СМР през 2017 и 2018 г. от външни контрагенти и превъзложени на фирми – подизпълнители, са закупувани материали и изплащани заплати на работници от "Чистота Искър" ЕООД, а за същите дейности са изпатени суми на подизпълнителите, с което е ощетено дружеството".

Проверката показва, че от 1 януари 2017 г. до 30 януари 2019 г. на фирми подизпълнители по договори за строителство са платени над 1.9 млн. лева, които "вместо да бъдат усвоени от дружеството са изтекли към външни частни фирми".

Строежи без документи

От проверката излиза, че 95% от стойността на договорите за строителство"Чистота Искър" превежда на подизпълнители, тъй като няма капацитет, квалифицирана работна ръка, компетентност на техническия персонал, необходима техника за извършване на работата.)

"Превъзлагането на строителните дейности се извършва като се подписват предварителни рамкови договори с подизпълнителите. В същите липсват конкретни параметри, касаещи строителството, произтичащи от редица нормативни документи като гаранции за изпълнение на СМР, неустойки, банкови гаранции и др. Същите параметри обаче са задължение за дружеството и са заложени в договорите им като "ИЗПЪЛНИТЕЛ" по основните договори", пише в доклада. Задачите на подизпълнителите се възлагат чрез бланка - образец за закупуване на строителни материали или за наемане на техника. Изпълненото строителство реално не се отчита като такова.

По някои от проектите липсват строителни книжа, което "ще доведе до проблеми в узаконяването на построените обекти и въвеждането им в експлоатация". За пример се дава строителството на административната сграда "Република" в квартал "Люлин", за което няма технически ръководител, разрешение за строеж, строителни книжа, одобрен проект. Въпросната сграда е новата централа на "Чистота Искър". Източници на Mediapool твърдят, че дори и след преместването на администрацията на фирмата, новата сграда има доста проблеми. Включително липсата на ток, което наложило купуването на генератор.

Уж няма машини, а се бракуват нови

Проверката потвърждава, че "Чистота Искър" има множество договори за наемане на техника, а някои от тях се смятат за фиктивни. Няма пълен опис на наетата техника, а в някои договори има клаузи, че повредите по нея се поемат от наемателя.

И въпреки че с липсата на достатъчно машини общинското дружество оправдава прехвърлянето на публични средства към частни контрагенти, се оказва, че то бракува на практика нови машини.

През януари 2018 г. са бракувани три броя "снегорини". Машините са закупени на 23 ноември 2016 г. и по времето на бракуването са били в гаранция. "Като причина за бракуването в т. 6 от протокола е записано – Повреда, невъзможност да бъдат ремонтирани. В т. 7 е записано, че няма виновни длъжностни лица", пише в доклада от проверката. В него също се казва, че според служител на "Чистота Искър" машините са работили.

"Има съмнения за съставяне на документ с невярно съдържание и присвояване на въпросните снегорини", пише в доклада. Допълва се: "Голяма част от бракуваната техника е продадена на частни фирми на занижени цени, или без оценка от лицензиран оценител".

Финансови еквилибристики

Проверката показва, че ръководството на дружеството прибягва до манипулации, за да повиши финансовите си резултати. Осчетоводяват се приходи за извършени дейности, които обаче не са подписани от възложителите и на практика не може приходите да се смятат за постъпили в дружеството. Освен това в края на 2018 г. е осчетоводено в пъти по-малко плащане към "Грийн партнърс" по договора за наем на техника, за да се повиши финансовият резултат на общинското дружество.

По същата причина през септември 2017 г. "Чистота Искър" придобива имот на стойност 6.37 млн. лева без ДДС (това е имот от над 20 дка в "Люлин", в който е построена сградата "Родина" - сега седалище на общинското дружество). Една година по-късно със заповед на управителя (подписана постфактум по време на проверката) и без решение на собственика – Столична община, се обособява инвестиционен имот с площ 17 169 кв.м (част от новопридобития имот). Сключва се договор с независим оценител за определяне на пазарна стойност на недвижимия имот. На нейна база е осчетоводен приход на дружеството за 1 067 209.02 лв.

Така дружеството успява да стопи отчетената към края на юни 2018 г загуба от 820 000 лв. и в края на септември вече е на печалба от 6000 лева. Всичко това се прави, за да си вдигнат шефовете заплатите. Причината е, че при отрицателен резултат се намалява брутното възнаграждение на управителя и на контрольора на дружеството. При положителен заплатата на управителя се увеличава с две брутни заплати, а на контрольора - с една.

"Доказателство за това, че обособяването на инвестиционния имот е било единствено с цел постигане на положителен финансов резултат за дружеството и оттам по - голямо възнаграждение на управителя и контрольора, е че по време на проверката дружеството се отказа от "инвестиционните" си намерения и намали приходната част с 1 067 209.02 лв.", пише в доклада.

Роднински назначения и мъртви души

Проверката е установила още, че на работа в "Чистота Искър" са назначавани служители без нужната квалификация, а част от тях са и роднини.

Съпругата на Теодор Петков - Кристина, е станала зам.-управител на дружеството на 7 март 2017 г. с основна месечна заплата 2200 лв. и процент прослужено време. Тя е историк. През септември 2019 г. е преназначена на длъжност "Директор управление" със същата заплата.

В общинското дружество работят още нейният зет и нейният вуйчо. Предполага се, че може да има родствена връзка и с други служители с обща фамилия - Тодоринови (двама братя и синът на единия). Причината е, че моминското име на Кристина Петкова е Тодоринова.

Валентин Петров Тодоринов например е автомонтьор по образование. Назначен е за "Организатор, ТМ в сектор "Транспорт и логистика" с 1100 лева заплата и 25% прослужено време (по закон добавката е 0.6% на година за година стаж). След 4 месеца основната заплата му е увеличена на 1250 лв, а по-късно и добавката за стаж скача на 31%. Последва нова промяна на условията по договора му и заплатата му се увеличава на 1350 лв., а прослуженото време е променено на 26%.

Христо Валентинов Цолов, който е подизпълнител на "Чистота Искър", е назначен като общ работник със заплата 510 лева. В последствие е преназначен като "Организатор строително монтажни дейности" и заплата 1300 лв.

Като най-фрапиращо е определено назначението на служител, който постъпва на работа през юни 2017 г. като строителен работник на депото в Суходол със заплата 750 лв. и 6% допълнително трудово възнаграждение. Проверка на сметището обаче установила, че "лицето никога не се е явявало на работа на обекта, не го познават, а регистрират в месечните присъствени форми присъствието му по указания на Валентин Тодоринов - "Организатор, ТМ в сектор "Транспорт и логистика". Ваучерите за храна от 60 лв./месец на името на работника-фантом се получават от управителя Юлиян Михайлов.

Идентично е назначаването и на метачка. "В кардровото досие са положени автентични подписи само на заявленията за постъпване, декларации, напускане и съответните заповеди. За всички останали подписи, положени на съпътстващи документи (молби за отпуск, ведомости за ваучери за храна, график за явяване на работа) комисията изразява съмнение за автентичност, което подлежи на проверка от компетентните органи. Останалите служители не са я виждали от назначаването и. При зададен въпрос от комисията къде е работила, същата отговори, че е била "на камиона с мъжа си", затова не я познават".

Проверката показва още, че в дружеството са раздавани бонуси на служителите, без да е ясно на какво основание. Заплатата на определени работници пък е увеличавана по усмотрение на директора.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Джони
  #9

  През ноември 2018 има 5 дни със снежна покривка в София по официални данни. Това са 19,20,28,29,30.

 2. mediaman
  #8

  Хайде сега и вие пък! Ми снегорините са обикаляли да търсят къде е отишъл снега, да не се е скрил някъде и да ни изненада после. Всяка сутрин са ставали в тъмни зори и през Пазарджик са отивали на Владая евентуално да ловят снежинки, само да се появят. Ово е услуга, ово е стандарт... пък вие за някакви пари ми говорите тука. Засрамете се!

 3. перо
  #7

  Ще скивате Цацата какъв кит ще стане...

 4. Коментарът е изтрит в 21:57 на 7 януари 2021 от автора.
  #6
 5. Бивши комунисти НЯМА!
  #5

  Щом Йорданка пребори рака значи Аллах иска още кражби. Примирете се!

 6. orso
  #4

  Корупция кражби измами=ГЕРБ

 7. Kamen Popov
  #3

  Каква прави тандемът "Цацаров - Гешев"?

 8. перо
  #2

  Куче(полицейска порода)камион(снегорин) влачи, диря - към джоба на софиянци!

 9. Лизи Гугуткова
  #1

  Вълкът и останалите от глутницата, СМУЧЕ ПАРИТЕ НИ като ТРИГЛАВ ЗМЕЙ?!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.