Снегорините в София ще са със знамена на ЕС заради председателството

Тази зима на снегорините в София освен българското знаме ще е закачено и това на ЕС. Сн. БГНЕС

Снегорините в София през тази зима ще са закичени с българския флаг и със знамето на Европейския съюз. Поставянето на европейския флаг е заради председателството на България на Съвета на ЕС от януари до края на юни 2018 г.

Това стана ясно по време на проверка на кмета Йорданка Фандъкова в една от базите за снегопочистваща техника в София, предаде агенция "Фокус".

Кметът припомни, че тази година за чистене на снега са предвидени 20 млн. лв. Подобна е сумата, която столицата отделя за тази дейност от години насам. Около 15 млн. лв.ще са за чистене на булевардите и улиците в града, а останалите 5 млн. лв. - за общинските пътища.

Фандъкова уточни, че най-малко 237 снегорина ще се грижат за почистването на улиците. При нужда ще се осигуряват допълнителни машини. Във всеки район ще има и малък роторен снегорин за почистване на тротоарите. Всички машини имат GPS, за да се следи движението им.

Столичният инспекторат вече проверява готовността на фирмите за чистене за зимата. Освен за осигуряването на техника и смеси срещу заледяване, се проверява и дали машините отговарят на екологичните изисквания, заложени от общината. Фандъкова припомни, че всички нови камиони трябва да отговарят на стандарт "Евро 6".

Фандъкова подчерта, че санкциите за неизпълнение на договорите са изключително сериозни. Едно от задълженията на снегопочистващите фирми е сутрин до 7.30 ч. спирките на градския транспорт да са почистени. Глобата само за една непочистена спирка е 2000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?