Снеговалежите пак блокираха Източна България

Скъсани далекопроводи оставиха 117 населени места без ток

Снеговалежите през последното денонощие отново блокираха пътищата в Източна България. Най-тежко е положението на североизток. Почти всички пътища в област Варна са затворени с изключение на Варна-Кичево и Варна-Повеляново. Пристанището остава затворено. Градският транспорт във Варна все пак се движи нормално, но хората трудно се качват в превозните средства заради огромни купчини сняг

Подобно е положението в областите Добрич и Шумен. Единственият отворен път през област Добрич е Варна-Дуранкулак. През нощта спасителните екипи са евакуирали пътниците от десетки закъсали автомобили. В община Генерал Тошево са затворени всички пътища, включително и общинските.

В Добрич бедственото положение остава в сила и за сряда. Без вода на територията на областта са седем села. От областната администрация предупреждават хората, че пътуването извън населените места е невъзможно.

Затворени са и почти всички пътища на територията на Шуменска област, съобщи Радио “Шумен“, цитирано от вестник “Сега“. Отворен за движение само на леки автомобили е единствено пътят Шумен - Търговище. Автобусите по градските линии се движат.

В Разград и Русе обстановката е подобна. Отворени за движение са само пътят Разград - Русе и още четири основни пътни направления в Разградска област – към Попово, Исперих, Търговище и Кубрат. Забранено е движението на превозни средства с маса над 3.5 тона.

В Бургаско са затворени са повечето пътища. Отворени за движение са единствено пътищата Бургас-Малко Търново, Бургас-Царево и обходният маршрут от Бургас през Средец за Елхово, Болярово и Ямбол.

Снеговалежът е спрял и вятърът е утихнал на териториите на почти цялата област. Властите са евакуирали 54 души в общините Бургас, Поморие, Карнобат и Камено. В Бургас основните булеварди и улици са разчистени, а градският транспорт се движи нормално.

Снегопочистващите екипи са работили през цялата нощ в столицата, съобщиха от пресцентъра на общината. Близо 150 машини продължават работа и в този час по основните улици. Градският транспорт се движи по всичките си маршрути., Добавя още БНР.

В Кризисните центрове са настанени 205 нуждаещи се хора, останали без дом. Гражданите могат да подават сигнали на телефон 112.

Заради скъсани далекопроводи без ток са 117 села, в които има 23 000 абонати, съобщи енергийният министър в оставка Теменужка Петкова. Най-много проблеми има в Добричка област. Там има паднал много сняг и екипите на електроразпределителните дружества трудно достигат до скъсаните далекопроводи.

В София снегопочистващите екипи са работили през цялата нощ, уверяват от пресцентъра на общината. Близо 150 машини продължават работа и в този час по основните улици. Градският транспорт се движи по всичките си маршрути. В Кризисните центрове в столицата са настанени 205 нуждаещи се хора, останали без дом.

Споделяне

Още от България