Снежна блокада в цялата страна

Бедстващи хора, стотици селища без ток и спряно движение на тежки камиони по пътищата

Заради обилния снеговалеж, в цялата страна в четвъртък беше обявен код “червено“, който е най-високата степен за опасни метеорологични явления. На територията на България се спира движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова на спешно свикана пресконференция. Забраната важи само за тежкотоварни автомобили над 10 тона, но не се отнася за автобуси и автомобили, уточни тя.

Множество пътища бяха затворени, а почистването е затруднено заради тежките условия, които блокират работата на машините. Преспите достигат 2 метра на места. Стотици селища са без ток, а в някои райони на страната има бедстващи хора. Тежка и динамична е обстановката в цялата страна. Повече от 1000 снегопочистващи машини се грижат за отстраняване на снега от пътните платна.

 

Най-дебела е снежната покривка в Драгоман – повече от половин метър. В София вече натрупа 37 см сняг, във Враца – 42, Плевен – 36, Благоевград – 26, Свищов – 22 см.

 

В източните райони и на морския бряг обстановката се усложнява от много силния вятър, заради който се образуват преспи и навявания.

 

Министър Павлова и премиерът Бойко Борисов заявиха, че се прави всичко възможно за почистването на пътищата, но призоваха хората да не пътуват с автомобили, освен ако не е крайно належащо.

 

Към 17.30 часа са затворени проходите Златишки, Твърдишки, Върбишки и Троянски. През прохода Сливен – Елена не могат да минават само камиони под 10 т. Дюлински проход е затворен за товарни автомобили. През Петрохан движението се осъществява само с вериги, забранено е за камиони под 10 т и автомобили с ремаркета и полуремаркета. С вериги може да се минава през проходите Превала, Рожен, Предела, Ришки и Печинско.

 

Магистралите “Тракия”, “Люлин”, “Хемус” и “Марица” са отворени към 17.30 часа.

 

Бедстващи хора в Еленския балкан и Софийска област

 

"До момента в три общини на страната е обявено бедствено положение от изпълнителната власт. Това са община Ловеч, за града Ловеч, района на Своге и района на Годеч в област София, като в последните две общини има затруднения с придвижване по второкласната и третокласната пътна мрежа, а за община Ловеч са нарушени инфраструктурните функции и социалните функции в самия град", съобщи Людмил Минчев от Централния оперативен щаб при Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

 

Две семейства и едно дете от Шумен са блокирани от двуметрови преспи в хижа "Чумерна" в Еленския балкан. Девет души с два автомобила са пристигнали в хижата преди няколко дни и е трябвало в четвъртък да отпътуват за Шумен, но обилният сняг ги оставил блокирани. Двама спасители днес са тръгнали по обходен маршрут към хижа "Чумерна", защото пътят от град Елена е непроходим. Единственият възможен подход към хижата, по който могат да бъдат евакуирани туристите, е в южна посока към Твърдица, Сливенско, където се очаква да бъде изпратена почистваща техника.

 

Затруднен е достъпът за доставка на стоки от първа необходимост в 8 селища в Софийско, съобщи пред БНР Валентин Кръстев, говорител на службата "Пожарна безопасност и защита на населението".

 

Витоша затворена за автомобили

 

От късно вечерта в сряда цялата налична снегопочистваща техника е по улиците на София.

 

Рано сутринта в четвъртък столичният кмет Йорданка Фандъкова започна да следи работата на машините. “Фирмите имат задължението да работят непрекъснато, да осигуряват движението по основните булеварди. След приключване на трафика да влязат в малките улици, да се обработят спирките и подлезите", заяви тя.

 

В час пик започнаха да се образуват задръствания по основните булеварди. Закъсненията на градския транспорт през цялата сутрин останаха в рамките на 10-15 минути.

 

Поради усложнената зимна обстановка временно е забранено качването на Витоша.

 

Паднали са дървета на пътя. Екипи на гражданска защита и Общинска полиция работят по тяхното отстраняване. Те ще съдействат за придвижването на 8 автобуси от ски-училища, които се връщат към града.

 

Стотици селища са без ток

 

Стотици селища в цялата страна останаха без ток заради обилните снеговалежи, като аварийни екипи работят за възстановяване на електрозахранването. По думите на директора на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов населените места без електричество са 304. Тежко е положението в Смолян и Разград, посочи той.

 

Аварийните екипи на ЧЕЗ продължават своята борба с метеорологичните условия, съобщиха от компанията. Непроходимите пътища, обилният снеговалеж и силният вятър създават трудности за бързото справяне със ситуацията. Въпреки това броят на клиентите без електрозахранване беше сведен до 11 хил. през последните два часа. В момента най-засегнати остават общините Димово, Брегово, Кула, Кремиковци, Своге, Костинброд и Георги Дамяново. Клиентите на ЧЕЗ могат да подават сигнали за аварии на денонощната информационна линия 0700 10 010 (на цената на един градски разговор).

 

На територията на Североизточна България, обслужвана от Е.ОН, има 100 населени места без ток. Информацията е от 11 ч. Ураганният вятър и обилният снеговалеж са довели до множество смущения по електроразпределителната мрежа. Засегнати от тежката метеорологична обстановка сa около 35 000 клиенти в областите Силистра, Русе, Разград, Варна, Велико Търново и Шумен.

 

Във Видинска област 7500 домакинства са без електричество поради влошените метеорологични условия.

 

Най-тежко е в Русе

 

Най-усложнена е ситуацията в Русенско – силен вятър, снегонавявания, преспи от повече от метър. Затворени са пътищата към София, Варна и Кубрат. От 23.00 часа снощи е затворена и границата ни с Румъния заради код “червен”. Още на южната ни граница се спират транзитните тежкотоварни автомобили, за да не се създават задръствания.

 

Затворени и непроходими пътища из страната

 

Обилният снеговалеж и силният вятър усложниха пътната обстановка в Плевенско. На места се образуваха двуметрови преспи, които блокираха коли и хора. Екипите на Гражданска защита, полицията и снегопочистващи фирми от рано сутринта изтеглят автомобили от снега. Спасителни действия са предприети в района на село Тръстеник, където са изтеглени автобус с деца и линейка с родилка. Част от пътищата в района остават непроходими заради преспи и навявания.

 

В Благоевградско с кратки прекъсвания сняг вали вече второ денонощие. Въпреки че 57 снегорина и целият наличен човешки ресурс са включени в почистването, има много инфарктни точки, най - вече по пътя за Банско и в малките села. Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета. Движението на тировете през прохода Предел е забранено. Всички останали автомобили трябва да бъдат с вериги.

 

Под изчистения сняг в центъра на Благоевград се показа дебел слой лед, причинил десетки подхлъзвания и падания на хора. Собственици на търговски обекти повикаха хора да почистят снега пред входовете, за да не губят клиенти. Достъпът до някои квартали и в четвъртък е ограничен, заради непрекъснатия снеговалеж. Само децата бяха радостни от дебелия сняг.

 

Полетите от София закъсняват, кацащите се пренасочват

 

Поради непрекъснатия снеговалеж полети до летище София се пренасочват към Скопие, Солун и Букурещ. Полет на Уиз еър от Дортмунд е насочен за кацане в Скопие, за Солун са пренасочени полетите от Лондон, Виена и Франкфурт. Закъснения имат следобедните полети от Рим, Москва и Мадрид, а тези от Варшава и Париж са насочени към Букурещ.

 

Със закъснение ще са и полетите за Лондон, Венеция и Париж от София. Летището продължава работа при зимни условия, като пистите се чистят на половин час.

 

Пристанище Бургас е затворено заради намалена видимост. Летището работи нормално.

 

117 училища затвориха, проблеми с влаковете

 

Заради влошената метеорологична обстановка и грипната ваканция в четвъртък беше спрян учебният процес в 117 училища от почти всички области на страната. Най-много училища затвориха врати в областите Силистра, София Област и Плевен.

 

Министърът на транспорта Ивайло Московски каза, че няма да има ограничения за автобусните превози. Жп превозът е нормален с изключение на участъка Кръстец – Дъбово – Рударци, където е възможна повреда на контактната мрежа заради паднали от тежестта на снега клони. В жп участъка Русе – Каспичан има преспи от 15 метра, които се разчистват.

 

Прекъснато е движението на влаковете в участъка между Габрово и Царева ливада вследствие на обилни снегонавявания върху железния път между двете гари, съобщиха в последствие от БДЖ.

Споделяне