Снежната буря затвори пътища в Североизточна България

Катастрофи, закъсали автомобили и нова жертва на студа

Остановката е усложнена в редица области, сн. БГНЕС

Снежната буря в сряда усложни пътната обстановка в Североизточна България, където редица пътища бяха затворени,а други трудно проходими, опашки от камиони се образуваха край планинските проходи, а пристанището във Варна спря да приема кораби. Редица селища в страната останаха без ток, два чужди тира се сблъскаха челно на пътя Русе-Бяла, а над 150 училища останах затворени заради виелиците и преспите.

Заради вилнеещата снежна буря в Силистренско, всички пътища в областта са затворени за движение, заради невъзможност да бъдат своевременно почистени. На изходите на населените места ще бъдат поставени бариери и автомобилите ще бъдат връщани.

Обстановката в района е изключително тежка. На много места по пътищата има големи навявания и преспи, движението на практика е невъзможно. Над 10 автомобила са блокирани по пътя Силистра-Добрич в района на депото за отпадъци, предаде БНР. Спасителни екипи прибират хората с верижна техника. В три села няма ток. Непроходими са общинските пътища и улиците в селата. Автобусните превозвачи спират работа до нормализиране на обстановката.

Всички канали на пристанището във Варна спряха сутринта да приемат кораби и остават затворени. Спряно е движението и по пътя Суворово-Ветрино-Аксаковска панорама.

За почистване е затворен пътят Варна – Добрич, а водачите трябва да ползват обходния маршрут Варна - Албена - Добрич или Варна - Балчик – Добрич, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Пътищата в Община Нови пазар са непроходими. По обед с тежка техника са прибирани учениците.

Забранено е движението на камионите над 10 тона в Разградска област, а по искане на русенското пътно управление има забрана за движение по пътя между разградското село Юпер и русенското Черешово. Затворен е и пътят Старо село-Кубрат.

Заради влошената метеорологична обстановка е спряно движението на автомобили и в община Карнобат. Заради липсата на видимост от обилния снеговалеж и силния вятър има колони от товарни автомобили в района на Ришкия и Айтоския проход.

Пътищата се почистват и опесъчават, но на места това е невъзможно заради снегонавявания и силни пориви на вятъра, каза говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева. Затворени са пътищата на територията на община Айтос - за с. Карагеоргиево, Пещерско, Тополица и Мъглен; както и пътят Крумово градище-Венец-Церковски на територията на община Карнобат.

Затворен е пътен възел "Петолъчката" заради аварирал камион. В пътния участък Провадия - Айтос е въведена забрана за движение на товарни автомобили над десет тона, а останалите трябва да са с вериги. През Ришки проход всички автомобили трябва да се движат с вериги, без ремаркета и полуремаркета.

Кметът на Карнобат Георги Димитров каза, че е имало закъсали автомобили по пътя Карнобат – Крумово Градище - Венец – Церковски. Пуснати са три почистващи машини в този участък. По думите му няма много голям смисъл от почистването, защото веднага след машините вятърът отново навява сняг.

Всички населени места са снабдени с продоволствия и хляб. Четвърти ден хората в село Крушево са без ток поради голяма авария.

Заради челен сблъсък на румънски и молдовски камиони край тир-паркинг "Индийската колиба" на пътя Русе-Бяла движението в региона е затруднено. Екипи на полицията регулират трафика в участъка в едната лента за движение. От удара двамата шофьори са пострадали леко.

На Дунав мост край Русе цял ден има шесткилометрова опашка от 200-300 тира. Направена е нужната организация на пропускателния пункт, за да може камионите да преминават максимално безпроблемно.

В Добричка област продължава да вали сняг, има селища без ток и вода и затворени пътища, но основно шосетата са проходими при тежки зимни условия. Затворени са отсечките между селата Дряновец и Алцик, в Добричка селска община, Рогозина и Смядово в Генералтошевска община. В община Крушари са затворени всички пътища.

Тежко е положението и в Търговищка област, където Котленският проход е затворен за движение за товарни автомобили над 10 тона. Опасност от падащи камъни има в местността "Боаза" на главния път София – Варна. Заради обилния снеговалеж в Търговищка област видимостта по обяд беше намалена до 150-200 метра, съобщиха от областното пътно управление.

Снежната покривка в Габровско достигна 33 сантиметра, а в планинските райони - до половин метър. Пътищата от Габрово към Трявна, Дряново и Севлиево са заснежени, но се почистват и опесъчават непрекъснато. Проходът "Шипка" е затворен за камиони над 10 тона.

Без ток са Слънчев бряг, Поморие, Ахелой, Каблешково, село Дъбник и част от Свети Влас. От електроразпределителното дружество съобщават, че се работи по авариите, но не могат да се ангажират с точен час за отстраняването им. Пристанището и летището в Бургас работят.

Три села в Ямболско са без ток заради скъсани проводници. По обяд без електрозахранване бяха осем села и летище "Безмер", но екипи на мрежовия оператор ЕВН отстраниха ваариите, но продължават да работят в селата Стара река, Козарево и Калчево. Очаква се до края на деня електрозахранването в тях да бъде възстановено.

Две села в Каварненско са без ток, три са с нарушено електроподаване. Четири села са без вода.

Паднало дърво в сряда сутринта е оставило 4446 клиенти на ЧЕЗ без ток в община Кюстендил, съобщиха от компанията. До обяд електрозахранване нямаха само 97 клиенти. Все още се работи по отстраняване на аварията в с. Трекляно и с. Бъзовица. Няма нови аварии на средно напрежение вследствие на лошо време.

Заради влошена пътна обстановка е преустановен учебният процес в 151 училища в страната в областите Бургас, Разград, Хасково и Шумен, а заради грипната епидемия остават затворени 346 училища, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Според синоптичните прогнози в нощта срещу четвъртък валежите ще намалеят. В петък ще преобладава облачно време, ще е влажно, но почти без валежи.

В събота срещу неделя, в неделя и понеделник нов средиземноморски циклон ще донесе нови валежи у нас, главно над Южна България, където в низините ще превалява дъжд, а по високите полета, Северозападна България и планините - сняг. Валежите няма да са съществени.

В началото на февруари времето няма да претърпи съществена промяна, валежи не се очакват, в низините през деня с положителни температури, в Южна България и по Черноморието - снегът ще се стопи. В Северна България и Добруджа, обаче, снежната покривка ще се запази и там при изясняване сутрин, в средата на следващата седмица, се очакват и доста ниски минимални температури - до минус 15 градуса.

Дългосрочните прогнози сочат, че след 10-12 февруари ще има по-сериозно затопляне.

Споделяне

Още от България