Снежната стихия в САЩ постепенно отслабва, след като взе 19 жертви

Снежната стихия в САЩ постепенно отслабва, след като взе 19 жертви

Забраната за пътувания в района на град Ню Йорк заради снежната буря бе отменена в неделя, но федералната столица Вашингтон още е парализирана от стихията, отнела живота на вече 19 души в североизтока на САЩ, предаде Ройтерс.

Снежната буря е втората по мащабност в историята на мегаполиса Ню Йорк, като в полунощ срещу неделя в централния парк снежната покривка беше 26,9 инча (68 см), малко под рекордните от 2006 г. 26,9 инча, съобщи Националната метеорологична служба.

От инциденти, причинени от лошото време, вчера са загинали 13 души в щатите Арканзас, Вирджиния, Кентъки, Охайо, Северна Каролина и Тенеси. Един човек е намерил смъртта си в Мериленд и трима в щата Ню Йорк, докато са ринели сняг. Двама са починали от измръзване във Вирджиния, сочат официални данни.

През първите часове на неделния ден бурята се отдалечи от крайбрежието, но нейни флангове останаха да действат над Лонг Айланд и Кейп Код.

 Улиците на Вашингтон бяха пусти м неделя. Главните пътни артерии в града вече са почистени и снегът е избутан на високи преспи встрани. Кметът Мюриъл Баузър е издала призив за набирането на 4000 доброволци за ринене на снега, на което са откликнали над 2000 души. Вашингтонското метро - втората по натовареност в САЩ подземна железница - днес остана затворено. Метеорологичните служби съобщиха, че снежната покривка във Вашингтон е 17,8 инча (45,2 см) - четвърта по дебелина в историята на града.

Най-много сняг е паднал в населеното място Грендари, Западна Вирджиния - 42 инча (106,7 см).

Мостовете и тунелите в град Ню Йорк вече са отворени за движение, но извънредното положение за целия щат още не е отменено. От Нюйоркската фондова борса казаха, че планират утре тя да заработи в обичаен режим.

Около 3750 вътрешни и международни полета бяха отменени в неделя. На летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк започнаха да се приземяват самолети с тенденция скоро да започнат и да излитат. Летищата в района на Вашингтон възнамеряват да подновят работа чак утре.

Бурята се е зародила в района на Мексиканския залив, след като топъл влажен въздух от Атлантическия океан се е сблъскал със студен въздушен фронт и така се е появила мащабна "зимна система", обясняват метеоролози.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?