Снежни бури и наводнения в Европа, пътуването през Сърбия остава опасно

Магистралата Суботица-Нови Сад е затворена за автомобили.

Снежни бури, наводнения, огромни вълни - времето в големи части от Европа продължи да причинява хаос през почивните дни. Особено тежко са засегнати Австрия, Швейцария, Италия и Испания, а на Балканите - Сърбия и Словения.

В неделя българското външно министерство излезе със специално предупреждение за въздържане от пътуване пред Сърбия. По информация на посолството на България в Белград, най-тежка е обстановката в Северозападна Сърбия, Административна област Войводина. По данни на метеорологичната служба вятърът на места достига скорост до 140 км/ч, което води и до навявания на преспи. Очакванията са вятърът да започне на отслабва едва в понеделник.

Силно затруднено е движението във Войводина, където на много места пътищата са непроходими, а в някои части е обявено извънредно положение. Забранено е движението на автомобили по магистралата Суботица-Нови Сад в двете посоки. Участъкът на магистралата от Нови Сад до Белград е проходим.

Граничният пункт Хоргош на сръбско-унгарската граница е затворен за движение. Тежка е пътната обстановка и към границата с Румъния.

Отворен за движение е граничният пункт Батровци на границата между Сърбия и Хърватия, като движението се осъществява по магистрала Е-70 (Белград-Загреб). Продължават разчистването и спасителните операции.

Блокираните автомобили и хора се извозват до най-близките населени места, като им се осигуряват топли напитки, храна и помещения. Посолството в Белград е в постоянен контакт със създадения от сръбските власти кризисен щаб, както и с български граждани, които са блокирани на територията на Сърбия. Те са настанени в топли помещения и са им осигурени топли напитки и храна.

Сръбските власти призовават да не се пътува в района на Северозападна Сърбия, Войводина, а за пътуване към и от Западна Европа да се използва магистралата Е-70, Белград-Загреб, граничният пункт Батровци.


При необходимост българските граждани да се обръщат за съдействие към посолството на България в Белград, и посолството на България у нас, прикани МВнР.

Евакуирани са хората, блокирани след преобръщане на български ТИР

Към 16 ч местно време е приключила евакуацията и на последните 38 души, блокирани в преспите на сръбската магистрала между Нови Сад и Суботица край Фекетич, след като български ТИР се преобърна в локалното платно и попречи на спасителните операции, предадоха агенциите Бета и ТАНЮГ.

След катастрофирането на българския камион близо 50 коли останаха блокирани по пътя. Спасителните екипи доставиха храна и вода на всички пътници, които останаха в преспите през изминалата нощ.


Екипи на пожарната, жандармерията и военни участваха в спасителните операции. "В близкия час се очаква магистралата да бъде напълно проходима и пусната за движение", каза сръбският министър на транспорта Александър Антич. Той уточни, че близо 1500 души са били настанени в различни центрове, където им е указана необходимата помощ.

От петък вечерта в района на Фекетич, на 120 км северно от Белград, в капана на снега се оказаха над 200 коли.

Наводненията в Италия взеха жертви


Продължителните силни валежи причиниха наводнения в Италия. В неделя са загинали поне трима души, включително седемгодишно дете, което заедно с две жени било блокирано в автомобил и отнесено от придошлите води, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

В Бергамо, Северна Италия, след свличане на земни маси са евакуирани множество хора. В Рим утре и вдругиден ще останат затворени множество училища. Папа Франциск изрази съпричастност към пострадалите на неделната литургия.

Вълни с височина до десет метра пометоха северното атлантическо крайбрежие на Испания, нанасяйки тежки щети. В Астурия бе опустошен морския музей в Луарка, хвалещ се с една от най-големите колекции на гигантски сепии в света, като директорът му оцени щетите на два милиона евро. В крайбрежния град Сан Себастиан улиците са залети от 1.5 метра вода, а в рибарското пристанище Бермео край Билбао вълните разкъсаха кейови стени, потопиха три кораба и наводниха множество рибни складове. В много курорти са разрушени крайбрежни алеи.

Сняг и лед сковаха Швейцария и Австрия. В неделя положението леко се подобри, но опасността от лавини навсякъде остава висока, а много населени места са откъснати от света.

В Австрия поне един човек е загинал при свличане на лавина, хиляди войници са изпратени да се борят със снеговете. В Швейцария са отменени множество влакове.
В Германия зимата засега показва по-меката си страни и се очаква това положение да се задържи и през следващата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?