Снежни бури парализираха Западна Европа

Обилни снеговалежи парализираха Великобритания, Франция и Белгия, предодоха световните агенции в понеделник. Над 400 километра задръствания се образуваха по пътищата на Белгия заради падналия сняг. Особено сложна е пътната обстановка в трите южни белгийски провинции - Намюр, Люксембург и Монс. По автомагистралата Брюксел - Намюр - Люксембург станаха няколко катастрофи, които на места блокираха напълно движението.

Обилните снеговалежи над Париж създадоха затруднения за транспорта в региона и предизвикаха сутринта средно половинчасови закъснения на полетите от и до местните летища - Орли и Роаси, предаде Франс прес.

Силно затруднено е придвижването по автомобилните пътища в района около Париж. Синоптиците в страната обявиха "оранжева" тревога поради снеговалежи и поледица в 34 департамента в Северна и Западна Франция, отбелязва агенцията.

Обилните снеговалежи принудиха тази сутрин компании за автобусен превоз в Лондон да спрат работа, а управата на летище Гетуик предупреди, че лошото време може да доведе до закъснения и отменяне на полети. Британската метеорологична служба прогнозира, че днес до обед Лондон и други части от югоизточна Англия ще бъдат покрити с 15-сантиметрова снежна покривка.

Мотрисите на десет линии от лондонското метро от общо 11 са спрели или се движат със закъснение. Улиците в британската столица са покрити с 10 см сняг, който още не е разчистен.

Тази зима е най-студената във Великобритания от десетилетие, а синоптиците очакват студовете да се задържат още няколко дни, допълва агенцията.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?