Снежни бури предизвикаха транспортен хаос в Европа

Снеговалежи в северозападна Европа предизвикаха транспортен хаос, блокиране на пътища, отмяна на полети, затваряне на училища и спиране на тока.

Близо 430 полета на холандската авиокомпания KLM бяха отменени до ранния следобед на летище "Шипол" край Амстердам, а летището "Завентем" в Брюксел отмени най-малко 50 и спря работа, докато не бъдат почистени перонът и пистите.


Амстердам, Холандия

Силен сняг вали над Белгия от неделя, което стана повод за закъснението на много полети или пренасочването им към други летища.


Белгия

Пътниците бяха посъветвани да проверяват актуалното състояние на полетите от къщи, вместо да тръгват за летището в лошото време, предаде БиБиСи.


Белгия

Пътните служби съобщиха, че в понеделник е постигнат нов рекорд на задръстванията в страната - над 1000 километра. Въпреки че снежната покривка е едва около два сантиметра и се топи, поддържащите пътищата служби не успяват да се справят.


Дербишър, Великобритания

Обилният сняг в Германия предизвика транспортни задръствания и много автомобилни катастрофи, както и забавяне на влакове.


Дюселдорф, Германия

Над 300 полета бяха отменени в неделя на най-голямото германско летище – това във Франкфурт.


Женева, Швейцария

Бурята "Ана" връхлетя Франция и остави 120 000 домакинства без ток, съобщава в. "Фигаро". Бурята е съпътствана от обилни снеговалежи, силни ветрове и дъждове. Засегнати са някои западни части на страната и Югоизточна Франция. В няколко района край Лоара над 120 хиляди домакинства са без електричество.

Заради силни снеговалежи в Лил и Булон-сюр-Мер е преустановено движението на градските автобуси. Очаква се лошото време да продължи до края на седмицата.

Рекордни снеговалежи парализираха и Великобритания. Много райони на страната, където снегът и минусовите температури са нещо необичайно, осъмнаха в неделя силен снеговалеж. На някои места в Уелс снежната покривка е достигнала рекордните 30 сантиметра.


Централен Лондон, Великобритания

Една четвърт от полетите на лондонското летище "Хийтроу" бяха отменени в понеделник заради лошото време.

Шофьорите бяха предупредени за опасни условия по пътищата, след като снегът за заледи. Засегнати са и жп превозите в Англия и Улес.


Милениъм бридж, Лондон

Заради силните ветрове стотици училища останаха затворени, а стотици къщи са без ток в тежкия сняг и бурните ветрове.

Снежните бури достигнаха на юг до Италия, предизвиквайки транспортен хаос в северните райони на страната. Бяха затворени училища в областите Лигурия, Тоскана и Пиемонт. Заради силните ветрове бяха спрени фериботите, тръгващи от Неапол.

Ураган връхлетя и северните части на Словакия. Повалени са дървета, а на места няма ток. Най-тежко засегнат е ски курортът Ясна.

Споделяне

Още от Европа