Снежни виелици и бурни ветрове в Западна Европа

Снежни виелици и бурни ветрове в Западна Европа

Изключително силни виелици бушуваха тази нощ в северна Франция. Паднали дървета, скъсани далекопроводи, хвърчащи покриви предизвикаха над 1000 бедствени ситуации с намеса на пожарникари и оставиха без ток близо 330 000 домакинства, предаде Франс прес.

Зимна буря прекъсна електроснабдяването на 237 000 жилища в Северна и Северозападна Франция, съобщи компанията оператор на електромрежите "Енедис". Над 1200 души ремонтират кабелната система.

Скоростта на вятъра достигаше понякога над 130 км/ч, посочва АФП.

Около 180 пътници останаха с часове блокирани в експресния влак "Талис", претърпял две повреди при пътуване по линията Париж-Брюксел-Амстердам. Пътниците са откарани в Париж със свърхскоростна композиция, заяви за АФП Бертран Камю, висш служител в компания "Талис". Железниците ще им върнат парите за билетите и ще им предложат като обезщетение по едно безплатно пътуване, добави той.

Още три влака спряха аварийно в Нормандия и останаха там цяла нощ. Само в един от случаите пътниците бяха настанени в близки селища. Около 200 пътници прекараха нощта в зле отоплена чакалня на летището край град Бове, откъдето не можеше да излитат самолети. Полетите по-късно бяха подновени, допълва АФП.

Ураганните ветрове не причиниха големи щети, няма и жертви. Средно тежки травми получиха 46 жители на региона. По данни на вътрешното министерство се е наложило да бъдат евакуирани над 1100 души. Виелиците и силните студове се изместиха към Източна Франция.

Десетки хиляди белгийски домакинства също останаха без ток през нощта поради снежна буря, информира радио Ер Те Ел.

Енергийната компания "Орес", обслужваща френскоезичната област Валония, полага усилия повредите да бъдат отстранени час по-скоро, увери в ефира на Ер Те Ел нейният говорител Жан-Мишел Бребан.

Бурята причини също множество задръствания по белгийските пътища. Властите въведоха ограничения за движението на тежки товарни превозни средства и приканиха хората по възможност да не пътуват с личните си коли или да се движат по няколко души в един автомобил, допълни радиостанцията.

Редица райони в Англия се подготвяха за тежки наводнения днес, след като силни ветрове и валежи от дъжд и сняг се разразиха през нощта, съобщи Ройтерс. В резултат на лошите метеорологични условия бяха отменени полети и затворени училища, а пътуванията бяха нарушени.

Около 100 предупреждения за наводнения са в сила в цяла Великобритания, 11 от които са за висока степен на опасност, което означава, че съществува заплаха за живота на хората. Властите се опасяват, че покачването на водите може да доведе до наводнения в някои източни крайбрежни райони.

Силните ветрове ще продължат да бушуват в Северна и Източна Англия днес, на запад ще паднат снеговалежи, а заледявания могат да повлияят на условията за шофиране.

Силна снежна буря предизвика хаос в петък и в Германия, като стана причина за нарушения на транспорта в цялата страна, а някои райони останаха без електричество заради ураганна ветрове, предаде ДПА.

Блокирани бяха магистрали и железопътни връзки, а 125 от 1100 полета на летището във Франкфурт, насрочени за днес, бяха отменени заради пориви на вятъра от 140 км в час.

Метеорологичните служби предвиждат на някои места в Германия се натрупа снежна покривка до 30 см.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?