Снежни виелици причиниха жертви и блокираха движението в САЩ

Снежните бури, които бушуват в североизточната част на САЩ от края на миналата седмица, взеха 19 жертви, а въздушният транспорт остава нарушен.

По-голямата част от смъртните случаи са причинени от пътно-транспортни произшествия, съобщава Си Ен Ен. Един човек е загинал, като е пропаднал под леда, а двама са починали вследствие сърдечни пристъпи, разчиствайки снега с лопати.

Обилните снеговалежи са затруднили движението на автомобилния транспорт, което е довело до рязко увеличение на авариите по магистралите. Местните власти са се обърнали към жителите с молба да не напускат дома си без необходимост и да не пътуват по пътищата. В много училища занятията в понеделник са били отменени.

В Бостън дебелината на снежната покривка е достигнала почти 80 сантиметра, а в някои райони за денонощие е натрупало повече от 95 сантиметра.

В Ню Йорк за почистването на снега са били мобилизирани всички възможни сили. Според оценката на кмета на града, за работата по разчистването на преспите ще бъдат необходими повече от 20 милиона долара, предава телевизия Фокс Нюз.

Летищата в Бостън и Ню Йорк все още са с нарушен въздушен трафик заради лошите климатични условия. Анулирани са пет полета, а останалите закъсняват.

В Масачузетс, Род Айлънд и Ню Джъси във връзка със стихийното бедствие е било въведено извънредно положение.

Снеговалежите са се съпровождали с ураганни пориви на вятъра, скоростта на който е достигала до 240 километра в час, което е станало причина за повреди в електроподаването. Почти 30 хиляди човека са останали без електричество. Сложните метеорологични условия са затруднили работата на летищата: в Ню Йорк, Чикаго и Бостън са били отменени хиляди полети.

В понеделник следобед най-силният снежен ураган е започнал да затихва. Американските синоптици обаче не бързат да прогнозират подобрение на времето, отбелязва Си Ен Ен.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?