Снежните бури в Румъния взеха четири жертви

Бедствено положение е обявено и в десет области в Сърбия

Четирима души са загинали  в четвъртък и петък в Румъния вследствие на снежните бури, съобщи Медиафакс.

Мъж е починал от измръзване в колата си, след като е бил затрупан от снега. Открита до него жена била приета в болница в тежко състояние.

Още двама пострадали са починали в очакване на линейките, които трябвало да ги превозят до болницата, но били блокирани от снега.

Възрастна жена е намерена мъртва на улицата в селище в окръг Дъмбовица, Южна Румъния, като се предполага, че е починала от студ, съобщава агенция Аджерпрес. Осемдесет и седем годишната жена, която била с психически проблеми, имала навика да изчезва от дома си. Тя била намерена мъртва тази нощ на тротоар в село Корбий Мар.

Хеликоптери на министерството на вътрешните работи са евакуирали десетина души, сред които и едно бебе, които се нуждаели от медицински грижи.

Според министерството около сто души продължават да са блокирани в затрупаните си от сняг коли. Около 40 пътни отсечки в страната, както и магистралата, свързваща Букурещ и Констанца, бяха затворени по обед. На някои места снежната покривка достига 1.5 метра. Отменени бяха и 60 влака.

576 души са временно настанени в подслони заради неблагоприятните метеорологични условия. От министерството на вътрешните работи съобщиха, че за разчистване
на снега и осигуряване на нормално движение работят 3 841 служители на министерството и други държавни институции, както и 1 703 специализирани машини.

От държавния резерв са отпуснати 11 тона дизелово гориво, шест тона бензин, близо 5000 литра вода и 1500 кг консерви, които са раздадени на хората, блокирани от снежните преспи..

От Генералния инспекторат за извънредни ситуации съобщиха, че магистралите А1, А2 и А4, както и други окръжни и междуселищни пътища остават блокирани. Според инспектората 53 национални пътища остават напълно или частично блокирани.

В източните окръзи Тулча и Констанца снощи бяха затворени всички национални пътища заради сложната зимна обстановка. Тази сутрин премиерът Емил Бок обяви, че за двата
окръга в сила остава жълт код за неблагоприятни метеорологични условия.

От инспектората съобщиха, че вчера са се намесили за евакуирането на 2 300 души в тези райони.

Над 130 селища в южната част на Румъния са без електричество.

Министерството на транспорта и инфраструктурата съобщи, че са затворени пет речни и морски пристанища, както и каналите за корабоплаване, заради силния вятър и намалената видимост.

В Сърбия също беше обявено бедствено положение. Засега то е само в 10 области, макар че сняг вали в цялата страна. Най-тежка е обстановката в районите на границата с България. Населените места в планинските райони са откъснати. Блокиран е трафикът и по някои от основните пътни артерии.

В южните части има прекъсване на електрозахранването. Около 80 000 души са без ток.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?