Снежният студ взе 30 жертви и парализира транспорта в Европа

Снежният студ взе 30 жертви и парализира транспорта в Европа

Студът е взел около 30 жертви в Централна Европа от началото на седмицата, а снеговалежите са блокирали транспорта на много места в континента, съобщиха световните агенции.

Осемнадесет души са загинали в Полша, където температурите в сряда паднаха до минус 33 градуса Целзий. Повечето от жертвите са бездомници, злоупотребили с алкохол

Четирима са загинали в Чехия и други четирима в Литва. Една жена е починала във Франция, а два души - във Великобритания.

Тежките снеговалежи са блокирали и транспорта в Европа. Закъснения на полети има на летищата в Брюксел, Франкфурт, Мюнхен, Виена, Прага и парижкото Орли.

Влаковете "Юростар", които минават под Ламанша, също закъсняват и има и отменени курсове. В Белгия задръстванията достигат 650 километра.

Снегът е засегнал и Великобритания. Летище "Гетуик" остава затворено втори ден, а някои железопътни услуги в южната част на Англия са отменени. В четвъртък сутрин спряха работа летищата в Единбург и лондонското Сити. Продължаващите снеговалежи предизвикват сериозни закъснения в железопътния трафик.

Очаква се тежките климатични условия да се задържат с дни.

Снеговете парализираха трафика в цяла Германия, а железопътна компания "Дойче бан" предупреди за големи закъснения в източната част на страната. Стотици пътници бяха принудени да прекарат нощта във Франкфурт, след като пътуването на влака им бе отменено.

По северното крайбрежие на Германия бе издадено предупреждение за буря и повишено равнище на водите.

Снеговалежът и поледицата затрудняват движението и по основните пътища в Румъния. Повече от 100 селища са без ток в централната и северната част на страната. Закъсняват или са отложени влакове и полети, съобщи БНР.

Отменени са 13 пътнически влака, шест са блокирани повече от 7 часа, като причини са заледяването на релсите и паднали дървета. Пътниците в композицията близо до Сочава - Северна Румъния са във вагоните без електричество и отопление вече 12 часа.

Отменени са и 17 полета от най-голямото букурешко летище Отопе. Полицията апелира да се пътува само при крайна необходимост и с оборудване за зимни условия автомобили, като се правят проверки за наличието на вериги.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?