Снима се нова ортофото карта за 9 млн. лв.

Договор за изработка на изцяло нова цифрова ортофото карта на страната е подписало Министерството на земеделието и храните с консорциума ГМК, който е спечелил специалната обществена поръчка, съобщиха от агроведомството във вторник Цената на контракта е 8.95 млн. лв. без ДДС.

За тази сума изпълнителят се ангажира да извърши цялостно заснемане на територията на страната и да изработи новата цифрова ортофото карта до 16 май 2011 г. Повече от половината от работата – фотографиране със самолет на 59 на сто от територията, трябва да се свърши още до 18 октомври 2010 г., допълниха от министерството.

Актуализацията на ортофото картата, по която земеделските стопани очертават обработваемите ниви и на тази база получават директните евросубсидии, е предвидена в одобрения от Европейската комисия Консолидиран план за действие за подобряване на функционирането на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) в България.

При идването на власт на ГЕРБ миналото лято стана ясно, че не и извършена задължителната актуализация на 40 процента от изработената през 2006 г. дигитална карта на страната, което според земеделския министър Мирослав Найденов застрашаваше изплащането на 700 млн. лв. евросубсидии за 2009 г.. Според ГЕРБ предишното ръководство на министерството от ДПС се опитвало да пробута своя фирма за заснемането и изработването на цифровата карта срещу 18 млн. лв.

През септември миналата година положението с директните плащания бе спасено със закупуването на сателитни снимки за 3.997 млн. лв. от германската компания “Юропиън спейс имейджинг”. Фермерите обаче не можаха да се възползват от предвидената от европейската комисия опция да си вземат по-голямата част от парите авансово още през октомври, а трябваше да чакат до декември.

Процедурата за избор на изпълнител на новата ортофото карта е била проведена по реда на Наредбата за възлагане на специални обществени поръчки, съгласно заповед на министъра на земеделието и храните от 31 март 2010 г. И тримата участника в процедурата са преминали проучване на реда на Закона за защита на класифицирана информация. Останалите кандидати са били израелската "Икарос Геосистемс" и белгийската "Евросенс".

Споделяне

Още по темата

Още от България