Снимка на принц Хари с нацистки костюм скандализира британците

Нараства натискът към принц Хари, малкия син на наследника на британския престол принц Чарлз, се извини лично за това, че носил лента със свастика на ръкава си по време на парти с маски у негов приятел.

Снимката на принца излезе на първа страница на в. "Сън" с надпис "Хари нациста". Той е облечен в необикновен маскараден костюм - нацистка униформа на африканския корпус на ген. Ромел, със свастика на ръкава.

Скандалът гръмна две седмици преди отбелязването на 60-годишнината от освобождението на нацисткия концлагер Освиенцим, където са загинали милиони евреи. На 27 януари чичото на принц Хари, принц Едуард, ще представлява кралицата на церемония, която ще се проведе на мястото на бившия лагер на смъртта.

Миналата вечер бе публикувано официално изявление с извинение на принц Хари, но бившият говорител на кралското семейство Дики Арбитър и лидерът на консерваторите Мйкъл Хауърд заявиха, че това не е достатъчно. На обратното мнение е правителството, чийто говорител заяви, че дворецът е направил нужното извинение.

"Поднасям своите извинения, ако съм обидил някого. Аз неудачно избрах своя костюм", се казва в официално публикуваното извинение от името на принца.

Британските еврейски организации реагираха гневно на допуснатия от кралското семейство гаф, но изразиха удовлетворение от даденото извинение.

"Това беше явна проява на лош вкус, особено в навечерието на възпоменателния ден за Холокоста, в което кралското семейство ще има водеща роля", заяви прессекратерят на Съвета на представителите на британските евреи.

Снимката на принц Хари е направена през уикенда, на рожден ден на негов приятел, на който поканените трябвало да отидат с тематични колониални или характерни за местните населения костюми.

20-годишният принц Хари се е появил с нацисткия костюм, като освен това държал питие и цигара.

В. "Сън" съобщава, че принц Уилям също е бил на партито, маскиран като лъв.

Бившият министър на въоръжените сили Дъг Хендерсън, който в момента е депутат, заяви, че случилото се показва, че принцът не е подходящ да следва в престижната военна академия Сандхърст, където той трябва да постъпи по-късно тази година.

"Ако беше някой друг, молбата му не би била разгледана. Неговата трябва да бъде изтеглена незабавно", каза депутатът лейбърист Тайн Норд.

Прессекретарят на военното министерство обаче не е съгласен с тези констатации. Той заяви, че снимката от партито няма никакво отношение към въпроса годен ли е принц Хари за служба в армията или не.

Принцът, който се явява трети наследник на трона, миналата година също беше по първите страници на вестниците заради кавга с фотограф в нощен клуб, припомня ББС.

Последната случка даде повод да се повдигне отново въпросът може ли принц Чарлз да контролира децата си.

Споделяне

Още от Свят