Снимка във вестници на дете, прободено с нож, предизвика сериозни критики към медиите

Снимка: Mediapool

Снимка на малолетно момиче, което в сряда бе прободено от непълнолетния си брат с нож в главата, предизвика сериозни критики към няколко национални всекидневници, позволили си да публикуват шокиращия кадър.

Най-сериозно възмущение предизвика решението на в. "24 часа" да отпечата фотографията в голям размер на първата си страница в петък.

Първо реагираха от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ), които разпространиха своя остра позиция към изданията "24 часа", "Труд", "Монитор" и "Телеграф", както и към многопрофилната болница "Д-р Георги Странски" в Плевен, посочена като източник под кадъра.

"Настояваме Министерството на здравеопазването да отговори допустимо ли е лечебни заведения да предоставят на медиите снимки на деца-пациенти и изисква ли се в такива случаи съгласието на пострадалия или на негов законен представител. Призоваваме Агенцията за закрила на детето да предприеме действия в съответствие с правомощията си за защита на правата на детето от снимката", пишат от АЕЖ.

В позицията на организацията се напомня, че според Етичния кодекс на българските медии (подписан от ръководствата на "24 часа" и "Труд", но не и от изданията, контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева – бел. ред.) журналистите не могат да публикуват "информация или снимки за личния живот на деца, освен ако не е от значителен обществен интерес".

"Случаят с раненото в главата дете е пример за трагичен битов инцидент и в него не откриваме наличие на значителен обществен интерес, което би могло да регламентира излизането на снимката в медиите", добавят от журналистическата организация.

"Този инцидент съвпада с новината от СЕМ за предприети мерки за предпазване на децата от порнографското съдържание, разпространявано от някои телевизионни канали. Това отново прави актуален въпросът защо в България няма орган, който може да предпази децата от шокиращо съдържание в друг тип медии – всеки преминал в петък покрай павилион за продажба на вестници, вижда ужасяващата снимка на първа страница на в. "24 часа", без каквото и да било предупреждение", се казва още в позицията на АЕЖ.

От Националната асоциация за приемна грижа също реагираха, осъждайки остро поведението на посочените издания.

"Когато медии нарушават правата на децата, не възпитават гражданите в отговорно отношение към най-младите граждани. Това поведение, което нарушава Етичния кодекс на българските медии, е опасно и повече вреди, отколкото да помогне на пострадалото дете и на замесените в случая. Националната асоциация за приемна грижа е загрижена родителска организация и смята за важно да се потърси отговорност на редакторите и отговорните лица, допуснали публикуването на снимката без мисъл за правата и достойнството на пострадалото дете", заявяват от асоциацията.

С подобна позиция излезе и Националната мрежа за децата, подчертавайки, че "подобни фотографии нарушават правата на децата, замесени в случая и са в противоречие със Закона за закрила на детето и Етичния кодекс на българските медии".

Споделяне

Още от България