Снимки в "Лос Анджелис таймс" предизвикаха нов скандал между Вашингтон и Кабул

Снимки в "Лос Анджелис таймс" предизвикаха нов скандал между Вашингтон и Кабул

На изострените отношения между Кабул и Вашингтон бе нанесеннов удар днес, предаде Ройтерс. Вестник "Лос Анджелис таймс"публикува на своя интернет сайт 18 снимки, на които американскивойници позират с телата на мъртви афганистански бунтовници.

Командващият силите на НАТО в Афганистан генерал Джон Алъносъди и съдържанието на снимките, и тяхното публикуване въввестника, изтъква Ройтерс.

"Действията на лицата, които са билифотографирани, не представляват политиката на Международнитесили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) или на въоръжените сили на САЩ", подчертал генералът. Той добави, че разследването, чиято цел е да установи обстоятелствата около заснетите кадри, продължава.

Посланикът на САЩ в Афганистан Уилям Крокър нарече показаното на снимките "морално отблъскващо" и обвини войниците, заснети на фотографиите, че "се подиграват със стотиците хиляди американски войници и цивилни, които с чест са служили в Афганистан".

Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета предупреди в изявление, разпространено от пресслужбата на Пентагона, че публикуването на снимките във вестника може да предизвика нови масови вълнения и нападения срещу американски войници в Афганистан, посочва Ройтерс.

Снимките са били направени през 2010 г., когато части от 82-а въздушнопреносима дивизия на САЩ на два пъти посетили полицейски участък в провинция Забол.

Изгарянето на екземпляр от корана в една от натовските бази в Афганистан стана причина за едноседмични безредици, при които загинаха 30 цивилни и шестима американски войници. През май сержант от американския контингент уби хладнокръвно 17 цивилни, което накара президента Хамид Карзай да поиска чуждестранните войници да не напускат базите си.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?