Снимки във Фейсбук издадоха престъпна група за просия в Швеция

След четири години бездействие МВР и прокуратурата успяха само за месец да изработят делото

Снимки във Фейсбук издадоха престъпна група за просия в Швеция

Снимки с пачки пари в социалните медии са станали повод МВР и прокуратурата да започнат разследване срещу организирана престъпна група за просия. Разследващите са започнали работа срещу ромска фамилия от видинското село Дреновец преди около 2 месеца и събирането на информация им е отнело само месец.

Скоростното разследване е на фона на четиригодишно бездействие, тъй като схемата с просията бе показвана от Нова телевизия още през 2015 г. Оттогава досега не е имало никакви действия.

Първоначалното разследване е направено от видинската полиция, която се впечатлила от снимки с пари във Фейсбук и други социални мрежи. След това материалите били изпратени на ГДБОП и специализираната прокуратура.

Арестувани са общо 7 души, на които прокуратурата иска постоянно задържане. Те са задържани веднага след завръщането си от Швеция.

Ще ги елиминираме

Акцията на МВР и прокуратурата е изтеглена с една седмица по-рано, тъй като заподозрените се прибрали от Швеция набързо, след като техен близък бил арестуван по разследване на тамошните власти, обясни шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Той не можа да каже защо разследващите са бездействали по тази тема през последните години. И обясни, че всичко е тръгнало от видинската полиция.

Шефът на ГДБОП насочи вниманието към къщите и колите на арестуваните, които нямали и ден трудов стаж. За скъпите придобивки се знае отдавна – още през 2015 г. Нова телевизия показва видео, в което арестуваните през 2019 г. посипват с шампанско току-що закупен мерцедес и си пожелават "Още много хиляди крони".

"Усилията на МВР и специализираната прокуратура ще продължат в тази посока – да елиминираме групи, които реално тормозят местното население във всички краища на страната. Мога да ви кажа, че хората от селото изпратиха с аплодисменти колегите, които работеха в този ден там. Рано или късно възмездието идва при тези лица, които се занимават с престъпна дейност", обясни Спиридонов.

Къде живеят, обитават и се размножават

При поредния тур на групата из Швеция под техен контрол е имало около двайсетина души, обясни шефът на спецпрокуратурата. Кандидат-просяците от Дреновец и околните села са набирани основно с обещания, че всичко изкарано ще се дели наполовина с тарторите в групата. В Швеция живеели като скотове, по определението на прокурор Петров – спели в микробуси и просели по цял ден.

След връщането им в България, групата им "предоставяла сметката", т.е. от всичко изкарано се удържали пари за нощувки, транспорт и храна и така за просяците оставали много малко пари. Групата обаче се справяла добре, установила прокуратурата.

"Предполагам, че снимките, които виждате зад мен, ще ви покажат сравнението между сградите, в които те живеят, обитават и се размножават, в сравнение с хората, обикновените, в това село, са несравними", заяви шефът на спецпрокуратурата.

Другият начин за набиране на просещи бил чрез лихварство. На един човек се давали пари назаем, но след това му се заявявало, че трябва да върне двойна или тройна сума. След като заявявал, че не може да я върне, бил принуждаван да проси.

На седмината арестувани са повдигнати обвинения за участие в престъпна група и пране на пари. Очаква се съдът да се произнесе за постоянния им арест.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?