Снимките на Милен Велчев с Доктора са факт, а не донос

Снимките, на които Милен Велчев е на една яхта с Иван Тодоров -Доктора, са безспорен факт и не са нито донос, нито клевета, заяви днес ген. Борисов в предаването "Неделя 150". Това, че МВР не е разкрило кой е организирал компромата със снимките от Монако, на които Велчев е с Иван Тодоров-Доктора, бе един от мотивите на финансовия министър да подаде оставка. След срещата му с вътрешния министър Георги Петканов в петък стана ясно, че финансовият министър очаква точно Борисов, който съобщи за тях, да изчисти името му.

"Факт - не донос, факт - не клевета", категоричен е Борисов

Има безспорен факт, че Велчев е бил на въпросната яхта с въпросното лице. Това са два взаимно неизключващи се факта, допълни генералът. Безспорният факт, по думите на Борисов, са снимките от яхтата в Монако, на които министър Милен Велчев е заедно с Иван Тодоров-Доктора. Той уточни, че до момента службите не разполагат с доказателства, че финансовият министър е злоупотребил със служебното си положение. Когато с Милен Велчев разговаряли преди време, генералът останал с впечатление, че финансовият министър не е знаел с кого е бил на една яхта в Монако.

Борисов каза още, че не МВР, а военна прокуратурата би трябвало да установи как въпросните снимки са попаднали във взривения мерцедес на Иван Тодоров-Доктора.

Така главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов реабилитира наполовина името на финансовия министър Милен Велчев за яхтения скандал.

По повод твърденията, че се е създала представа за война между него и Милен Велчев, Бойко Борисов каза: "Първо той е министър, аз съм само главен секретар. Между министър и главен секретар не може да има война. Единият е много по-мощен и ръководи цялата финансова институция. Докато аз съм ръководител и то над себе си имам, само във вътрешно министерство, четирима началници."

Вицепремиерът Василев: Тези неща няма да се случат

Вицепремиерът Николай Василев прогнозира, че оставката на финансовия министър Милен Велчев няма да бъде приета."Тъй като засега оставката на Велчев не е приета, смятам, че въпросът за моята оставка изобщо не стои на дневен ред. Смятам, че тези неща няма да се случат и няма нужда", каза вицепремиерът по БНР.

По думите му оставката на Велчев е свързана с много по-важни въпроси. "Това са предизборната програма на НДСВ и управленската програма на правителството, които изпълняваме и които през последните две години са дали добри икономически резултати", посочи той.

Оставката има дисциплиниращ ефект, смята министър Паси

Оставката на финансовия министър Милен Велчев можем да разглеждаме като инструмент, потвърждаващ, че ние няма да се отклоним нито на милиметър от категоричната безкомпромисна политика, която следваме. Това в Бургас външният министър Соломон Паси, цитиран от БТА. Според него много често подадените оставки имат дисциплиниращ ефект върху останалите членове на колектива. Не е тайна, че при всяко обсъждане на бюджета министрите имат по-големи претенции отколкото са финансовите възможности на хазната. В такива случаи финансовите министри използват различни дисциплиниращи мерки, за да проведат политиката си, каза Паси.

"Смятам, че тези приоритети трябва да продължат да се изпълняват. Те трябва да получат подкрепа, както от колегите министри, така и от двете парламентарни групи на мнозинството", каза Николай Василев. По думите му трите ключови елемента в досегашната бюджетна политика на правителството, заложени и в предизборната програма отпреди две години, са запазване на валутния борд, нисък до нулев бюджетен дефицит и намаляване на преките данъци в страната. "Точно това сме правили през последните две години и смятам, че трябва да продължим", допълни вицепремиерът.

Василев за пореден път обяви, че е солидарен с мотивите на финансовия министър да подаде оставка, защото смята, че трябва да продължи всичко добро от първата половина на мандата. "Всички сериозни и български, и чуждестранни наблюдатели оценяват високо постигнатото до момента и знаят, че това е правилният път. Всякакви други екстравагантни опити в друга посока не биха били сериозни и биха били по-скоро негативни за страната", каза Николай Василев. Той изрази увереност, че сегашната ситуация ще се разреши в положителна посока и няма да се стигне до разместване в правителството и промени в политиката на правителството.

Решението за оставката на министър Милен Велчев ще бъде взето през последната десетдневка на август, прогнозира днес във Варна министърът на отбраната Николай Свинаров. Той също изрази надежда, че ситуацията с оставката на финансовия министър ще се развие успешно, т.е. няма да бъде приета.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е склонил да не оказва натиск за промяна на строгата финансова политика на страната, съобщават днешните медии.

Според информации в пресата ДПС е настоявало за промяна на финансовата политика в посока на излизане от валутния борд и сериозно увеличение на бюджетния дефицит.

В събота и шефът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев заяви: "От ДПС няма да произтекат императивни условия във връзка с оставката, които да поставят Милен Велчев в сложна ситуация". По-скоро ДПС ще съдействат за по-плавното разрешаване на казуса, коментира Илчев.

Оставката е атака срещу министър-председателя, смята Татяна Дончева

Оставката на финансовия министър Милен Велчев може да има сериозни последствия за управляващите, каза по на БНР Татяна Дончева, депутат от "Коалиция за България". "Оставката на Милен Велчев се нуждае от специален прочит, защото наистина нейният ефект може да бъде на торнадо или в най-добрия за правителството вариант - на бомба със закъснител", заяви Дончева.

Според Дончева всъщност стореното от Велчев е атака срещу министър-председателя. По думите ѝ "никой не е сигурен, че към момента Милен Велчев е подал оставка писмено". Според Дончева Милен Велчев е бил помолен от премиера да размисли, но впоследствие министърът направил намерението си публично достояние, което означавало, че иска да използва инструмента оставка като натиск. Натискът не бил срещу министри от кабинета, а срещу министър-председателя, убедена е Татяна Дончева.

Според нея Велчев е подал оставка "на уж", което се прави само в случай, че "искаш да използваш инструмента оставка като натиск". Не е случайно, че новината за оставката на Велчев се е разпространила така бързо първо от "Ройтерс", добави Дончева.

Икономистът Венцеслав Димитров заподозря, че приятели на финансовия министър са спечелели от новината за неговата оставка. Той специално отбеляза факта, че принц Кирил е знаел аз оставката преди тя да бъде огласена. В петък финансовият анализатор Георги Бисерински от финансовия информационен сайт "Finance.news.bg" съобщи, че две лондонски банки са продавали усилено български еврооблигации.

По повод коментарите, че банките са спечелили милиони от оставката Велчев днес вицепремиерът Николай Василев заяви, че няма финансов министър по света, който би подал оставка, за да може някой да реализира финансови изгоди на пазарите.

"Ние много добре знаем какво означава конфликт на интереси и връзки с подобни странични явления. Според мене никой от нас, нито финансовият министър, нито някой друг би могъл да си позволи изобщо да си помисли за това", каза вицепремиерът.

Според Пламен Орешарски, бивш заместник-министър на финансите в кабинета на Иван Костов, възможностите за спекулации с дълга са изчерпани. Той заяви по БНР, че тъй като не разбира напълно мотивите на Милен Велчев да подаде оставка, е по-склонен да приеме мотивите на неговия заместник Красимир Катев, който заяви, че "в Министерство на финансите са си свършили работата и тъй като нова, по-мащабна работа не се очертава, затова им е безинтересно".

Орешарски смята, че министърът на финансите използва повода да упражни натиск върху останалите министри, подавайки оставка. Във всички случаи обаче печеливш е самият министър Велчев, смята Орешарски. Ако министър-председателят приеме оставката му, той ще бъде освободен от едно бреме. Ако премиерът не я приеме, той ще му гласува своеобразен вот на доверие и Милен Велчев ще стане ключова фигура в кабинета, прогнозира Пламен Орешарски.

Споделяне

Още от България