Снимките за новите паспорти нарушавали ислямския канон

При снимането за новите документи за самоличност да се разреши на жените мюсюлманки да се фотографират без да се показва част от косата. За това настояват от Районното мюфтийство в Смолян в молба до Окръжната дирекци на МВР в Смолян, съобщи районният мюфтия Неджми Дъбов, цитиран от БТА.

Мюфтии в района смятали, че изискванията за снимките с биометрични данни противоречат на ислямския канон, че жената мюсюлманка не бива да открива на показ други части на тялото си освен лицето и ръцете до китките.

От полицията потвърдиха, че са получили писма с такива искания от мюфтийството в Смолян и от мюсюлманското настоятелство в Мадан. Според директора на ОДМВР комисар Кирил Хаджихристев исканията на мюсюлманските духовни водачи не могат да бъда изпълнени, тъй като съгласно правилника за издаване на личните документи, на снимките трябва да са видими лицето, ушите и поне 1 см от косата.

Спазвайки тези изисквания, при фотографирането на забулени жени трябва се вдига частично забрадката, за да открият ушите и част от косата, обясняват от полицията.

От Районното мюфтийство твърдят, че мюсюлманки от региона всекидневно звънят с питания дали да нарушат религиозното предписание и да се снимат по изискванията за биометричните данни.

Представители на мюсюлманското настоятелство в Смолян ще отправят исканията си към парламента, за да се променят самите текстове в правилника.

Споделяне

Още от България