Снопове протони завъртени в големия ускорител в Швейцария

Снопове протони започнаха в понеделник, 23 ноември, циркулация в двете посоки в ускорителя на Големия адронен колайдер, съобщи АП, като се позова на учените от Европейския център за ядрени изследвания (CERN).

Директорът по организацията на технологиите в центъра Стив Майерс (Steve Myers), заяви, че е уверен в скорошното начало на пълноценната работа на колайдера.

Новият пуск на ускорителя стана вечерта в петък на 20 ноември. В микроблога на CERN в Twitter се появи съобщение, че първият сноп протони е минал през 27-километровата тръба на колайдера по часовниковата стрелка. Съобщено бе още, че втори сноп протони ще бъде пуснат по посока, обратна на часовниковата стрелка.

Първото включване на Големия адронен колайдер, който е най-големият ускорител на елементарни частици в света, стана през септември миналата година. Няколко дни по-късно след авария в тунела на ускорителя се изляха няколко тона течен хелий, поради което учените бяха принудени временно да спрат работата на колайдера. Ремонтът отне повече от година.

Големият адронен колейдер беше построен, за да потвърди, освен другите изследвания, и една от основните теории, обясняващи устройството на вселената. В частност учените се надяват да открият така наречения бозон на Хигс – частица, която, според тази теория, създава цялата маса във Вселената.

Споделяне

Още от Свят