Сноудън не бил предавал на Москва разузнавателна информация

Бившият подизпълнител на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън заяви пред американска телевизия, че не е контролиран от руското правителство и не е предавал на Москва никакви разузнавателни документи, предаде Ройтерс. Сноудън от година и половина живее в Русия, където получи убежище.

"Нямам никакви взаимоотношения с руското правителство", заяви Сноудън в интервюто, което даде за Ен Би Си, първото негово интервю за американска телевизия. "Не съм на издръжка на руското правителство. Не вземам пари от руското правителство. Не съм шпионин", каза Сноудън.

Разкритията му за строго секретните американски програми за следене разтърсиха АНС и подтикнаха президента Барак Обама да извърши ограничени реформи в работата на агенцията. В интервюто си за Ен Би Си Сноудън за пръв път говори толкова подробно за отношенията си с правителството на страната, която му даде убежище, отбелязва Ройтерс.

Бивши и настоящи ръководители на американските разузнавателни служби казаха, че е малко вероятно руските служби за сигурност да не са успели да получат от Сноудън разузнавателна информация. Миналия месец шефът на АНС Кийт Александър заяви, че според него американецът е манипулиран от руското разузнаване.

Сноудън обаче, който твърди, че иска да се върне в САЩ, каза, че е унищожил класифицираните материали, преди да се озове на московското летище, където се оказа блокиран без документи и не можа да продължи пътуването си. "Не донесох нищо в Русия, така че нямаше как да им дам каквото и да е", каза той в едночасово си интервю.

В него той в един момент критикува потискането на свободата на словото в Русия при президента Владимир Путин. Посочвайки, че е защитник на правото на личен живот и на гражданските свободи, Сноудън казва, че за него е тежко да се озове блокиран в страна, в която правата на човека "се подлагат на изпитание по крайно несправедлив начин".


Бившият сътрудник на американското разузнаване възнамерява да се обърне към руските власти с молба за удължаване на срока на временното му убежище. Срокът на убежището на Сноудън изтича на 1 август. Сноудън казва, че ако има възможност, най-много от всичко би искал да се върне "у дома".

Той уточнява, че не е възнамерявал да остане в Русия, но е бил принуден да потърси убежище там "заради действията на американския Държавен департамент". Сноудън допълва, че напускайки САЩ, е възнамерявал да се установи в Южна Америка.

Изявленията накараха държавния секретар на САЩ Джон Кери в интервю за "Ей Би Си" да опровергае твърдението на беглеца за това, че дипломатическото ведомство на САЩ е виновно за ситуацията на Сноудън и да покани беглеца "да постъпи мъжки" като се предаде на американското правосъдие.

В интервюто Едуард Сноудън твърди още, че е работел под прикритие в чужбина за ЦРУ и за Агенцията за национална сигурност и че е преподавал в академия за обучение по контрашпионаж, където е разработвал "средства и методика" за опазване на информацията и американците.

Споделяне

Още от Свят