Сноудън обяви, че иска да остане в Русия

Едуард Сноудън. Сн: БГНЕС

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън заяви в петък, че иска да остане в Русия, докато успее да отлети със самолет за Латинска Америка, предаде Интерфакс.

Руската агенция цитира Татяна Локшина, заместник-директор на руския клон на международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч", която присъства на среща на Сноудън с руски правозащитници в транзитната зона на московското летище "Шереметиево".

Според Локшина американецът, обвинен в родината си в издаване на тайни американски разузнавателни програми, е помолил правозащитниците да му окажат съдействие да получи временно убежище в Русия.

Три латиноамерикански държави - Венецуела, Боливия и Никарагуа, предложиха убежище на Сноудън.

Според директора на на руския клон на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" Сергей Никитин, бившият сътрудник на ЦРУ е готов да прекрати антиамериканската си дейност, за да получи политическо убежище в Русия.

По думите на Никитин Сноудън е заявил, че цялата му дейност вече е минало и той е в Москва "в ново амплоа".

Преди известно време Едуард Сноудън поиска политическо убежище в Русия, но оттегли молбата си, след като президентът Владимир Путин му постави като предварително условие да прекрати дейността, която вреди на Съединените щати, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Сноудън има основания да се страхува за сигурността си, заяви след срещата Олга Костина, член на Обществената палата на Руската федерация.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Защо името на премиера се свързва с аферата с къщата в Барселона?