Сноудън обяви, че иска да остане в Русия

Едуард Сноудън. Сн: БГНЕС

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън заяви в петък, че иска да остане в Русия, докато успее да отлети със самолет за Латинска Америка, предаде Интерфакс.

Руската агенция цитира Татяна Локшина, заместник-директор на руския клон на международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч", която присъства на среща на Сноудън с руски правозащитници в транзитната зона на московското летище "Шереметиево".

Според Локшина американецът, обвинен в родината си в издаване на тайни американски разузнавателни програми, е помолил правозащитниците да му окажат съдействие да получи временно убежище в Русия.

Три латиноамерикански държави - Венецуела, Боливия и Никарагуа, предложиха убежище на Сноудън.

Според директора на на руския клон на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" Сергей Никитин, бившият сътрудник на ЦРУ е готов да прекрати антиамериканската си дейност, за да получи политическо убежище в Русия.

По думите на Никитин Сноудън е заявил, че цялата му дейност вече е минало и той е в Москва "в ново амплоа".

Преди известно време Едуард Сноудън поиска политическо убежище в Русия, но оттегли молбата си, след като президентът Владимир Путин му постави като предварително условие да прекрати дейността, която вреди на Съединените щати, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Сноудън има основания да се страхува за сигурността си, заяви след срещата Олга Костина, член на Обществената палата на Руската федерация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят