Сноудън: Възмущаващите се от американския шпионаж си сътрудничат с него

Удуард Сноудън

Западните страни, изразили възмущение от шпионажа, който практикува американската Национална агенция за сигурност (АНС), всъщност отдавна сътрудничат с нея. Това заявява бившият консултант на разузнавания от САЩ Едуард Сноудън в публикувано в неделя интервю за германския в. "Шпигел", дадено още преди съкрушителните му разкрития, предаде Франс прес.

Шпионите от АНС "работят ръка за ръка с германците и повечето други западни държави", казва той, интервюиран от американския експерт по криптография Джейкъб Апълбаум и Лора Пойтрас, режисьор на документални филми.

По повод сътрудничеството между АНС и германските тайни служби например Сноудън заявява, че АНС е осигурявала на германците "инструменти за анализ" по-специално на данните от Близкия изток, минавали през Германия.

Партньорството между АНС и другите страни е организирано така, че "брани политическите им лидери от общественото недоволство" в случай че се разбере "колко мащабно нарушават частния живот по света", казва той.

Сноудън от две седмици насам е блокиран в транзитната зона на московското летище Шереметиево и поиска убежище от 21 страни, повечето от които отказаха. Готови са да го приемат три държави от Латинска Америка - Венецуела, Никарагуа и Боливия.

Не се знае обаче как би стигнал до гостоприемна държава беглецът, издирван за шпионаж от Вашингтон; никой не го е виждал, откакто замина от Хонконг на 23 юни, посочва АФП.

Разкритията му, по-специално за това, че АНС е шпионирала европейските съюзници на САЩ, бяха посрещнати с възмущение от западните лидери и поставят под заплаха започващите утредискусии за свободна търговска зона между Европа и Щатите, добавя агенцията, цитирана от БТА в неделя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?