Сняг и вятър отново блокираха Бургас

Заради ледохода бе забранено корабоплаването по Дунав, ограничения за товарния трафик в почти цялата страна

Сняг и вятър отново блокираха Бургас

Снегът, вятърът, навяванията и намалената видимост отново блокираха пътищата към и от Бургас, както голяма част от пътищата в цялата Бургаска област, съобщиха от областната администрация във вторник.

Най-напред през деня за всички превозни средства бе затворена отсечката от автомагистрала "Тракия" между пътен възел "Зимница" и Бургас и в двете посоки. После за всички автомобили бе затворен пътят Ямбол-Средец, който в дните преди и след Нова година се ползваше като алтернативен маршрут.

Накрая в следобедните часове бе затворен и пътя от Петолъчката до Бургас за всички автомобили. В посока Варна е затворена отсечката Обзор-Бургас

Пристанище Бургас е затворено поради силния вятър. Летище Бургас е отворено и приема полети. Два от самолетите от Москва и Лондон обаче по преценка на пилотите им са се приземили във Варна заради намалена видимост. От БДЖ информират, че влаковете се движат със закъснение.

На брифинг в АПИ министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова съобщи, че за леки коли са отворени направленията Бургас–Малко Търново, Бургас–Царево и връзката с магистрала „Тракия“ при Зимница по обходния маршрут Средец–Болярово–Елхово.

„Това е единственото възможно направление за Бургас и от Бургас във връзка с АМ „Тракия““, каза Павлова. И допълни, че третокласната пътна мрежа в цялата област е затворена за всички превозни средства.

Всички пътища от общинската пътна мрежа в община Айтос са затворени. Големи преспи и навявания има в района на село Кръстина, община Камено, където има и закъсали автомобили. За изтеглянето им е изпратена верижна техника.

Затворени са още пътят от разклона на Каблешково до село Козичино, община Поморие, както и между селата Росен и Равна гора в община Созопол.

Затворен е пътят Царево-Резово.

Изцяло затворени са за движение Айтоски, Ришки, Върбишки проход. Хаинбоаз е отворен само за лекотоварното движение, но ще бъде затварян периодично за почистване.

От ЕВН съобщават за частични проблеми с електрозахранването в общините Бургас, Созопол, Приморско, Камено, Средец.

Пристанище Бургас е затворено поради силния вятър. Летище Бургас е отворено и приема полети. Два от самолетите от Москва и Лондон обаче по преценка на пилотите им са се приземили във Варна заради намалена видимост. От БДЖ информират, че влаковете се движат със закъснение.

Сериозни ограничения за товарния трафик в почти цялата страна

Ситуацията се усложнява на територията на цялата страна, поради това се въвеждат сериозни ограничения за тежкотоварния трафик, съобщи лиляна Павлова. Ограничения няма на пътя София-Калотина, по главния път София-Кулата, по магистрала „Люлин и магистрала „Струма“, както и по АМ „Тракия“ от София до Зимница и по АМ „Марица“. По думите на Павлова това са единствените пътни направления, отворени за преминаване на тежкотоварния трафик.

„Цялата останала републиканска пътна мрежа се затваря за тежкотоварния трафик. Очакваме най-рано утре сутринта да можем да отворим направленията“, каза тя. Министър Павлова апелира за спазване на ограниченията и добави, че няма как да бъде отворено движението. Тя добави, че днес при отварянето на „Хемус“ е имало 6 завъртяли се ТИР-ове.

Затруднения и в други области

За района на Бургас днес е в сила оранжев код заради силен сняг и вятър. Оранжев код за валежи от сняг е в сила и в областите Варна, Добрич, Русе, Кърджали, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Подобно на Бургаско и в Добричка област духа ураганен вятър. По искане на Областно пътно управление-Варна е затворен за движение пътят Добрич-Варна и обратно, съобщиха от областната администрация в Добрич. Причината за затварянето са аварирали ТИР-ове в района на село Любен Каравелово, силен вятър и ограничена видимост.

Поради влошаване на метеорологичната обстановка, особено в района на Балчик, е затворен за движение за всички моторни превозни средства пътят Добрич-Балчик-Варна, информираха от областната администрация.

Областният управител Детелина Николова апелира да не се предприемат пътувания, ако не са крайно наложителни, а тези, които са на път, да следят промените във времето, тъй като метеорологичната обстановка в областта се влошава.

Най-ниската температура в Силистренско днес е минус 21 градуса, измерена в гр. Главиница. В Силистра е отчетена минимална температура минус 16 , а в Алфатар - минус 15 градуса.
Днес от автогарата в Силистра тръгнаха първите от няколко дни автобуси за София. Следобед обаче времето пак се влоши, завали сняг и задуха, тъй че има условия за виелици и навявания, видимостта ще е силно намалена.

Обилен сняг вали в Смолян и региона от близо 24 часа. От 20 до 40 см е натрупаният нов сняг в областта. Остава в сила ограничението за задължително използване на вериги по пътищата в цялата Смолянска област според информация от Областното пътно управление. Товарните автомобили, движещи се по републиканската пътна мрежа в областта, трябва да бъдат без ремаркета и полуремаркета.

Пътищата са проходими при зимни условия, затворени трасета няма. За разчистването на общински пътища в Смолян е мобилизирана техника и от местни фирми, след като община Смолян обяви частично бедствено положение за над 10 села. Очаква се пътната обстановка да се усложни, ако снеговалежът продължи и през нощта.

В цялата Ловешка област вали обилен сняг. Снежната покривка е най-голяма в Троянско, като в Шипково и Черни Осъм е над 50 см, а в по-високите части на Балкана и повече. Не са проходими пътищата Шипково - Рибарица, Летница - Горско Сливово, Деветаки - Брестово и проходът Троян – Кърнаре. Затворени остават участъците Ловеч - Горан, Горан - Владиня, Тепава - Брестово, както и от Баховица за Лисец, Славяни и Николаево.

Нови обработки срещу заледяване в София

Нови обработки със смеси срещу заледяване в София са започнали заради продължаващите валежи от сняг и ниските температури, съобщиха от общината привечер във вторник.

Обстановката е усложнена. При необходимост ще бъдат затваряни за изпълнение на обработки пътни участъци като например от бул. "Драган Цанков" - от бул. "Г.М.Димитров" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

Извършват се обработки със смеси срещу заледяване и избутване на снежната маса по трасета на градския транспорт. Над 120 снегопочистващи машини са на терен. Затворени са планинските пътища "Драгалевци" - "Алеко" и "Бояна" - "Златните мостове".

Забрана за корабоплаването по река Дунав заради ледоход

Заради усложнената обстановка по река Дунав от 12.00 часа във вторник бе забранено корабоплаването в българо-румънския участък, съобщи директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков. Решението е взето след разговор тази сутрин с румънската страна и с колегата му от дирекция "Речен надзор-Лом".

Жеков информира, че редица фактори усложняват обстановката по реката. Корабоплаването в съседните държави - в Румъния и в Сърбия, е спряно. Ледоходът в българския участък достига до 70 процента край Силистра, а при Русе е 60 процента. Ледените блокове продължават да се уголемяват, което може да нанесе големи щети на плавателните съдове.

Друг неблагоприятен фактор е ниското ниво, което допълнително усложнява ситуацията - при Русе то е 18 см спрямо условната кота "нула".

Движение на кораби по реката ще се разрешава единствено при случаи на аварийно-спасителна дейност.

Почти всички български корабособственици са прибрали плавателните си съдове в зимовници, в лимани или в естествени укрития.

Ледоходът на Дунав край Свищов е достигнал до 60 процента, съобщи Никола Попов, управител на фериботния комплекс "Свищов-Зимнич", цитиран от БТА. Фериботната линия е затворена, автомобилите, които я ползват се пренасочват към Русе и Видин. Попов посочи, че все още ледът е тънък и при повишаване на температурите и нивото на река Дунав, корабоплаването в района може бързо да се възстанови.

В момента на някои места в реката при Лом ледоходът достига 90 процента, а температурата на въздуха е такава, че не предполага в близките часове ледените блокове да намалеят.

Споделяне

Още от България