Сняг парализира половин България – затвори пътища и летище "София"

Жълт код за опасно време в Габрово, Търново, Плевен и Ловеч в понеделник

Сняг парализира половин България – затвори пътища и летище "София"

Първият силен снеговалеж в страната предизвика обичайния хаос по пътищата в страната. Хиляди автомобили попаднаха в снежен капан, след като бяха затворени магистрали и пътища. Най-тежка беше ситуацията в Западна България.

На магистрала "Хемус", в района на тунел "Топли дол", тир се завъртя на пътното платно и предизвика километрични колони от автомобили, които бяха пропускани на етапи.

Часове наред беше затворен за движение в двете посоки и пътя Мездра – Ботевград отново заради завъртял се тир на пътното платно.

Затруднено беше движението на входа на София от Перник.

Колона от камиони се изви още по обяд на магистрала "Люлин" на изхода от София. Камионите бяха спрени, за да минат снегорините.

На магистрала "Тракия" проблемите започваха от Ихтиман, не само заради снега, но и поради ремонти на пътното платно. Камион катастрофира край Стара Загора, след като шофьорът заспал на волана и се ударил в мантинелата. Това предизвика задръствания и колони от автомобили.

Най-тежко обаче бе положението на магистрала "Струма". Заради снегонавявания камионите бяха отбивани от пътя край Бобошево.

Много от пътищата в Кюстендилско бяха трудно проходими. Хората изляха недоволството си в социалните мрежи, публикувайки кадри на задръствания и закъсали в снега автомобили. Снегорин прекъсна за часове движението между Кюстендил и Дупница.

От пътната агенция съобщиха, че пътно-поддържащата фирма ще бъде санкционирана.

По обяд международният път Е-79 между Монтана и Видин също беше затворен за часове заради катастрофа между камион и микробус. След удара камионът се завъртял и препречил и двете платна. До изтеглянето му шофьорите изчакваха на място, опашките от камиони от и за Видин бяха километрични.

Усложнена e обстановката и в прохода "Шипка". Там започна да вали сняг в късния следобед, във високите части има и мъгла.

В София колите буксуваха по почти всички улици, въпреки съобщенията за стотици снегорини, които чистят снега. Дори придвижването по основни булеварди беше затруднено. От Столична община обявиха, че са хвърлили в битката със снега близо 200 снегорина.

"Мисля, че в ситуация, в която в Западна Европа се спира въобще движението на масов градски транспорт, София за поредна година успява да направи така, че транспортът да се движи. Мисля, че винаги може и по-добре", каза Йоана Христова, заместник-кмет по екологията на София.

Деца останаха блокирани на хижа "Алеко", заради непочистен път, съобщи бТВ.

Проблем имаше и на летище "София", което временно беше затворено. Това доведе до отмяна на полети, а голяма част от останалите закъсняха.

За понеделник жълт код за опасно време е обявен само за областите Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Прогнозите на метеоролозите са за застудяване. Температурите ще паднат с 3-4 градуса в сравнение с днес.

Снеговалежи утре ще има в централните райони на Дунавската равнина и планините от Западна България. В централна Южна и Източна България ще вали дъжд. Очаква се валежите да спрат във вторник.

Споделяне

Още по темата

Още от България