Собственик на "Бентли" купил колата със "заем" от 42-ма приятели

Собственик на луксозен автомобил "Бентли" оправдал пред данъчните скъпата си покупка със заем от 42-ма свои приятели. Това стана ясно в четвъртък при представянето на резултатите от първата приключила ревизия на притежателите на скъпо движимо и недвижимо имущество. В момента данъчните проверяват хората, предоставили заемите, и е възможно да бъдат възложени допълнителни проверки и ревизии на доходите и имуществото и на заемодателите.

Двама от притежателите на автомобили "Бентли" пък са кредитирали с около 300 хил лв. губещите си фирми, за да си платят возилата.

Преди няколко месеца служителите на Националната агенция за приходите (НАП) започнаха проверки на над 100 богаташи, притежаващи луксозни къщи, яхти и коли.

Ревизията по правило се прави, след като се засекат сериозни разминавания между начина на живот и обявените доходи. Когато се стигне до ревизия, данъчните засичат доходи 5 години назад.

Над 120 000 лв. доходи се е опитал да укрие от данъчните собственик на луксозен имот. На мъжа е съставен акт за 48 000 лв. Случаят ще бъде предаден на прокурор, за да се разследва за данъчно престъпление. По закон за укриване на налози в особено големи размери се предвижда и затвор.

НАП обяви още, че имоти за около 150 хиляди лева, собственост на столичен бизнесмен, ще бъдат продадени на публичен търг, за да може държавата да си събере дължимото. За да избегне изземане на фирмени имоти след ревизия, бизнесменът е продал сам на себе си собствеността, регистирана на дружеството. По искане на публичните изпълнители от столичната дирекция на НАП съдът е обявил договорите за продажба за недействителни.

В момента само в София се водят 10 подобни дела общо за 18 милиона лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?